x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un căpitan cu cocaină pe umeri şi un naufragiu stupid

Un căpitan cu cocaină pe umeri şi un naufragiu stupid

de Mediafax    |    Marina Constantinoiu    |    18 Feb 2012   •   21:00
Un căpitan cu cocaină pe umeri şi un naufragiu stupid

Urme de cocaina au fost gasite pe un fir de par recoltat de la capitanul ita­lian al navei Costa Concordia (Fran­ces­co Schettino), naufragiata in apro­pierea insulei Giglio, potrivit avo­ca­ti­lor care ii reprezinta pe su­pra­vie­tu­i­torii tragediei, relateaza Daily Telegraph. Medicul specialist care a efectuat analizele pentru procurori nu a ga­sit droguri in probele de urina si par recoltate de la capitan, a caror pre­zen­ta ar fi indicat faptul ca Schettino ar fi folosit droguri, potrivit sursei citate.

Falsii naufragiati
Schettino, in varsta de 52 de ani, se afla in arest la domiciliu in locuinta sa din apropiere de Napoli, fiind anchetat pentru ucidere din culpa si abandonarea navei, dupa ce aceasta a lovit o stanca in apropiere de coasta italiana la 13 ianuarie. Bilantul victimelor ar fi de 32 de morti, inclusiv 15 persoane ale caror cadavre nu au fost gasite, relateaza Sky News, preluata de Mediafax.

Grupul italian pentru protectia con­sumatorului Codacons, care ii re­pre­zinta pe unii dintre su­pra­vi­e­tu­i­to­rii tragediei, sustine ca probele de ADN au fost prelevate la 17 ianua­rie, adaugand ca rezultatele sunt "foarte ciudate". Acesta le-a cerut procurori­lor sa ordone un alt test, pentru a ve­dea daca probele au fost contamina­te, manipulate gresit in mod accidental sau schimbate. Sursa citata sus­ti­ne ca analizele efectuate nu au scos in evidenta vreo urma de co­ca­i­na pe trupul lui Schettino. Dar Codacons sustine ca urmele de cocaina au fost gasite pe un fir de par si intr-un plic care l-a continut pe acesta. Nici procurorii, nici avoca­tul lui Schettino nu au putut fi contactati pentru a comenta aceste informatii.

Pe de alta parte, grupul italian Costa, care detinea vasul de croaziera Costa Concordia, a anuntat ca va de­pu­­ne plangere pentru escrocherie pe nu­­mele unei femei care dorea sa cea­ra despagubiri de un milion de euro pentru ca ar fi suferit un asa-zis avort la cateva zile dupa naufragiul navei Concordia. "Costa va depune plan­ge­re pe langa autoritati si va continua ac­tivitatile similare, ca raspuns la ori­ce alta escrocherie de acest tip sau ten­ta­tiva de a profita de tragedia vasului Concordia", a precizat Costa intr-un comunicat, in care facea referire la "o masinatiune".

Compania a precizat ca a verificat si a aflat ca nici femeia, nici sotul sau nu figurau pe lista pasagerilor navei care s-a lovit de o stanca si a esuat in apropierea insulei italiene Giglio in urma cu circa o luna.

Emisiunea de televiziune "Striscia la Notizia" a invocat de trei ori cazul acestei italience, al carei nume a fost pre­zen­tat drept Cristina M., care sus­ti­nea ca si-ar fi pierdut copilul din ca­u­za stresului suferit in timpul ope­ra­tiunilor de evacuare de pe vas, care au fost haotice. Ea sustinea ca era insarcinata in luna a patra la momentul naufragiului. Atat femeia, cat si so­tul sau, descrisi de Costa drept "na­u­fragiati autoproclamati", au acordat numeroase interviuri la televizi­u­ne si au anuntat ca vor sa depuna plangere contra companiei Costa, pentru a cere despagubiri in valoare de un milion de euro.

Potrivit Costa, "Striscia la No­ti­zia" a facut o investigatie pe aceasta te­ma si a descoperit ca povestea a fost montata cap-coada. "Cuplul se folosea de identitati false si nici unul dintre cei doi nu se afla la bordul navei Concordia in ziua naufragiului", sustine compania.

La 13 ianuarie, Costa Concordia transporta 4.229 de persoane, prin­tre care 3.200 de turisti de 60 de na­ti­o­na­litati diferite si o mie de membri ai echipajului, cand s-a izbit de o stan­ca in apropierea insulei Giglio, situa­ta intr-un arhipelag toscan protejat.

×