x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un clopot de 16 tone în onoarea dinastiei Romanov

Un clopot de 16 tone în onoarea dinastiei Romanov

29 Aug 2013   •   20:50
Un clopot de 16 tone în onoarea dinastiei Romanov

Un clopot neobişnuit va fi turnat la fabrica din oraşul Tutaev, regiunea Iaroslavl, cu ocazia marcării în Rusia a 400 de ani de la fondarea dinastiei Romanov. Iniţitiva a venit din partea descendenţilor familiei ultimului împărat rus, Nikolai al II-lea.

Ideea executării unui clopot în onoarea dinastiei Romanov a apărut în urmă cu câţiva ani, a declarat, într-un interviu pentru Vocea Rusiei, purtatorul de cuvânt Mănăstirii Novospasski din Moscova, Iulia Stihariova.

“Ideea a fost avansată încă 2011 de Olga Nikolaevna Kulikov-Romanova şi a fost susţinută de episcopul Sava de la Mănăstirea Novospasski. Clopotul în sine, lucrările de turnare a lui şi toate imaginile care vor fi imprimate pe el au fost binecuvântate de Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill. Acesta este un eveniment semnificativ atât pentru mănăstirea noastră, cât şi pentru întreaga Rusie, deoarece fondurile au fost adunate din întreaga ţară. Este o lucrare ce costă scump. Pentru turnarea clopotului este nevoie de cel puţin 15 de tone de cupru şi 3 tone de tablă”.

Reprezentanţii mănăstrii au ales cu mare grijă fabrica de clopote care va executa această comadă. După lungi căutări, s-a decis ca ideea să fie realizată de întreprinderea din Tutaev, condusă de Nikolai Şuvalov. Simbolic este faptul că acest oraş s-a numit cândva Romanov.

Fabrica de clopote din Tutaev este una dintre cele mai bune nu numai din Rusia, dar şi din lume. “Toată producţia este realizată pe o tehnologie veche, inclusiv noul clopot va corespunde acesteia”, a declarat directorul întreprinderii, Nikolai Şuvalov.

Oricine va putea să urmearească modul de realizare a noului clopot, asta deoarece lucrările de turnare vor fi publice, lucru rar întâlnit. Iar după producere, clopotul cu o greutate de 16 tone va fi transportat la Moscova, unde va fi instalat în clopotniţa Mănăstiriii Novospasski, lucru, de altfel, nu mai puţin simbolic, subliniază Iulia Stihariova.

“Mănăstirea Novospasski este strâns legată de dinastia Romanov, pentru că aici, începând cu sfârşitul secolului al XV-lea, se află mormintele boierilor Romanov, care au fost precursori ai familiei regale. Pe teritoriul mănăstirii şi-a găsit odihna de veci călugăriţa Marta, mama primului ţar din dinastia Romanov. A fost dorinţa ei de a fi înmormântată aici. Primii împăraţi din această dinastie au reconstruit în piatră Mănăstirea Novospasski şi au ridicat pe teritoriul ei Catedrala Schimbarea la faţă”.

Clopotul în onoarea dinastiei Romanov va fi sfinţit pe 29 septembrie de către Patriarhul Kirill. Dangătele lui vor da start manifestărilor prilejuite de marcarea a 400 de ani de la instalarea lui Mihail Romanov pe tronul Rusiei.

×
Subiecte în articol: Rusia