x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un comando a ucis 16 grăniceri egipteni, după care a pătruns pe teritoriul Israelului

Un comando a ucis 16 grăniceri egipteni, după care a pătruns pe teritoriul Israelului

de Mediafax    |    06 Aug 2012   •   05:56
Un comando a ucis 16 grăniceri egipteni, după care a pătruns pe teritoriul Israelului

Barbati inarmati suspectati ca ar fi membri islamisti ai jihadului au atacat duminica un post de frontiera dintre Egipt si Israel, omorand 16 graniceri egipteni, dupa care au patruns la bordul unui vehicul blindat pe teritoriul israelian, unde au fost neutralizati, relateaza AFP.

Presedintele egiptean Mohamed Morsi s-a angajat, in noaptea de duminica spre luni, sa reia controlul asupra Sinaiului egiptean, unde situatia s-a degradat dupa revolta in urma careia a fost indepartat de la putere predecesorul sau, Hosni Mubarak, la inceputul lui 2011.

"Fortele (de securitate) isi vor impune controlul deplin asupra acestor regiuni", a declarat Morsi intr-un discurs televizat, dupa o reuniune de urgenta cu oficiali militari, ministrul de Interne si seful serviciilor de informatii.

"Instructiuni clare" au fost date in vederea preluarii "controlului total asupra Sinaiului" si "urmaririi si capturarii autorilor acestei crime", a continuat presedintele egiptean, adaugand ca atacatorii "vor plati scump", ca si toti "cei care vor colabora cu ei".

Ministrul israelian al Apararii Ehud Barack a apreciat, pe de alta parte, ca asaltul subliniaza "necesitatea ca autoritatile egiptene sa actioneze ferm in vederea restabilirii securitatii si a luptei impotriva terorismului in Sinai".

Un oficial egiptean de rang inalt din domeniul securitatii a acuzat "membri ai jihadului" veniti din Fasia Gaza vecina ca s-ar afla in spatele atacului, care a avut loc in timp ce granicerii participau la un ceremonial de Ramadan.

"Elemente jihadiste infiltrate dinspre Fasia Gaza prin tunele, in colaborare cu elemente jihadiste din regiunile al-Mahdiya si Gabal Halal (in Egipt), au atacat un post de frontiera in timp ce soldatii si ofiterii luau iftarul", a declarat el, citat de agentia Mena.

O purtatoare de cuvant a armatei israeliene, locotenent-colonelul Avital Leibovich, a apreciat, la randul sau, ca este prea devreme pentru a se stabili afiliatia membrilor comandoului si obiectivul lor. "Una dintre ipoteze este ca vreau sa rapeasca militari israelieni", a declarat ea.

Ca reactie fata de atac, Egiptul a decis sa inchida "sine die" terminalul de la Rafah, la frontiera cu Fasia Gaza, potrivit presei oficiale. Terminalul este unicul punct de trecere intre acest teritoriu palestinian, controlat de miscarea islamista Hamas, si lumea externa care nu este controlat de catre Israel.

In plus, nivelul securitatii in peninsula a fost consolidat.

Barbati inarmati imbracati ca beduinii din Sinai au venit la bordul a doua vehicule si au preluat controlul asupra unui numar de doua vehicule blindate si unui baraj de langa frontiera, dupa care au deschis focul asupra postului de frontiera, a anuntat un oficial din domeniul securitatii. Erau aproximativ zece persoane, inarmate cu grenade, pusti mitraliera si lansatoare de racheta, potrivit acestei surse.

Un numar de 16 graniceri au fost ucisi, potrivit Ministerului egiptean al Sanatatii.

Atacatorii au reusit, ulterior, sa patrunda pe teritoriul israelian la bordul unuia dintre vehiculele blindate, in apropiere de postul de frontiera de la Karm Abu Salem (Kerem Shalom, in ebraica), dupa care au fost neutralizati.

"O explozie a avut loc intr-un vehicul, inainte ca acesta sa atinga teritoriul israelian, in timp ce un al doilea vehicul a fost atacat de catre fortele israeliene aeriene", a anuntat un purtator de cuvant al armatei israeliene, precizand ca "nu au existat victime de partea militarilor israelieni".

Postul israelian public de radio a precizat ca un elicopter israelian a atacat vehiculul si ca trei "teroristi", aflati la bord, au fost ucisi.

Televiziunea egipteana a anuntat ulterior ca un vehicul blindat a fost gasit in apropiere de Karm Abu Salem.

In noaptea de duminica spre luni, armata israeliana efectua operatiuni in sector, in cautarea altor membri ai comandoului, susceptibili a se afla pe teritoriul israelian, a adaugat purtatorul de cuvant militar.

La randul sau, politia Hamas a anuntat ca a inchis toate tunelurile de contrabanda, cu scopul de a evita orice fuga a unor membri ai comandoului din Egipt catre Fasia Gaza. Martori palestinieni au confirmat pentru AFP ca toate tunelurile au fost inchise de catre politie, care a mobilizat totodata trupe suplimentare la frontiera.

Israelul acuza de mai multe luni activisti palestinieni veniti din Fasia Gaza ca se infiltreaza via Egipt cu scopul de a comite atacuri.

Pe 18 august 2011, un camando venit din Sinai a organizat o tripla ambuscada la aproximativ 20 de kilometri nord de Eilat, omorand opt israelieni, inclusiv un militar si un politist. Urmarindu-i pe atacatori, fortele israeliene i-au omorat pe sapte dintre acestia, dar si cinci politisti egipteni, in urma unor schimburi de focuri, declansand o criza intre cele doua tari.

In iunie, activisti infiltrati la frontiera au organizat o ambuscada asupra unui numar de doua masini care transportau muncitori israelieni in domeniul constructiilor, omorandu-l pe unul dintre acestia si declansand un tir in cursul caruia doi dintre atacatori au fost ucisi.

In incercarea de a opri aceste infiltrari si atacuri, Israelul a accelerat construirea unui sistem electronic de alarma, cu o lungime de 240 de kilometri, la frontiera cu Egiptul.

Peninsula Sinai este locuita in mare parte de catre beduini, marginalizati pentru mult timp in cursul regimului lui Mubarak. Situatia din peninsula a devenit si mai delicata in urma slabei prezente a armatei, din cauza demilitarizarii acestui sector, conform Acordurilor de pace israelioano-palestiniene din 1979.

Luna trecuta, doi militari egipteni au fost ucisi de catre presupusi activisti islamisti, in Sinai.

×