x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un DJ britanic a fost condamnat la închisoare după ce a remixat o rugăciune musulmană

Un DJ britanic a fost condamnat la închisoare după ce a remixat o rugăciune musulmană

07 Apr 2017   •   13:03
Un DJ britanic a fost condamnat la închisoare după ce a remixat o rugăciune musulmană

Un tribunal tunisian l-a condamnat pe DJ-ul britanic care a difuzat un remix dance al chemării musulmane la rugăciune la un an de închisoare, relatează vineri BBC. DJ-ul născut la Londra, Dax J, a fost inculpat de indecenţă în public şi pentru faptul că a adus o ofensă moralităţii publice, dar a părăsit deja ţara înainte de verdictul instanţei. Mai apoi, el şi-a cerut scuze pentru fapta sa.

Clubul de noapte în care a fost difuzat remixul cu chemarea la rugăciune a fost închis după ce imagini de la eveniment au fost postate pe reţelele de socializare şi au provocat indignare în Tunisia. Un purtător de cuvânt al tribunalului a declarat pentru AFP că instanţa a renunţat la acuzaţii împotriva proprietarului clubului de noapte şi a organizatorului evenimentului, dar parchetul a făcut apel la decizie, motivând că aceştia ar fi trebuit să verifice lista melodiilor pe care le va prezenta DJ-ul. Evenimentul a avut loc în cadrul unui festival de la Nabeul, din nord-estul ţării. În înregistrări se poate vedea cum oamenii din club dansează pe muzica mixată de doi DJ europeni. Una dintre melodiile difuzate era o versiune dance a chemării la rugăciune, un act religios pe care musulmanii îl fac de cinci ori pe zi. "Nu vom permite atacuri împotriva sentimentelor religioase şi a ceea ce este sacru", a declarat guvernatorul din Mnaouar Ouertani, după ce clubul a fost închis, relatează Agerpres.

Anteriorul în cursul săptămânii, organizatorii festivalului şi-au cerut scuze pe pagina de Facebook a evenimentului, dar au precizat că nu acceptă responsabilitate pentru vreun număr muzical jignitor. DJ-ul "nu şi-a dat seama că ar putea jigni un public dintr-o ţară musulmană ca a noastră", au precizat ei în postarea în franceză. Dax J a prezentat "scuze sincere oricărei persoane care a fost jignită de muzica pe care am difuzat-o la Festivalul Orbit din Tunisia de vineri". "Nu am avut intenţia de a supăra sau de a jigni pe cineva", a spus el. 

DJ-ul a mixat în festivaluri şi cluburi din toată lumea, printre care festivalul tehno Awakenings din Olanda şi Glastonbury din Marea Britanie, notează BBC.

×
Subiecte în articol: dj britanic rugaciune musulmani