x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un elefant care poate rosti cinci cuvinte în coreană, studiat de oamenii de știință

Un elefant care poate rosti cinci cuvinte în coreană, studiat de oamenii de știință

01 Noi 2012   •   20:03
Un elefant care poate rosti cinci cuvinte în coreană, studiat de oamenii de știință

”Bun”, ”nu”, ”șezi”, ”întinde-te” și ”salut” sunt cele cinci cuvinte pe care elefantul mascul Koshik, crescut într-o grădină zoologică din Coreea de Sud le poate rosti, se arată într-un studiu publicat în revista Current Biology.

Koshik reușește să rostească aceste cuvinte în coreeană introducându-și trompa în gură, pentru a putea emite sunetele asemănătoare vorbirii umane. Elefanții emit de obicei sunete cu o frecvență mult mai joasă decât oamenii, uneori atât de joasă încât urechea umană nu le poate percepe.

Elefantul a devenit faimos după ce a început să imite cuvintele cele mai des auzite de la îngrijitori, înregistrările care au ajuns pe internet atrăgând atenția Angelei Stoeger, profesor la Universitatea din Viena, care s-a deplasat în Coreea de Sud pentru a studia animalul. Aceasta a făcut înregistrări audio cu elefantul, pe care le-a dat spre ascultare unor coreeni care nu știau despre ce e vorba.

"Le-am cerut să noteze ceea ce aud. Majoritatea au notat și înțeles aceleași cuvinte”, spune profesoara Stoeger.

Cele cinci cuvinte pe care elefantul le poate spune sunt: "annyeong" (salut); "anja" (șezi); "aniya" (nu); "nuwo" (întinde-te) și "choah" (bun).

"Vorbirea umană are două aspecte importante. Unul este frecvența (cât de jos sau înalt este sunetul) și timbrul (calitatea muzicală a vocii). Koshik poate imita ambele aspecte”, a declarat Stoeger, care este uimită de această performanță.

"Dacă luăm în considerare dimensiunile uriașe ale elefantului și diferențele anatomice - are o trompă în loc de buze, un laringe imens - faptul că poate imita vocea umană este cu adevărat remarcabil”.

Totuși, cercetătorii se îndoiesc că elefantul înțelege și conceptele din spatele cuvintelor. Aceștia cred că pachidermul a început să imite cuvintele îngrijitorilor pentru a întări relația cu ei.

De la vârsta de cinci ani până la 12 ani, Koshik a fost singurul elefant de la grădina zoologică ”Everland”, cele mai apropiate ființe de el fiind îngrijitorii.

"Societatea oamenilor a fost singura pe care a cunoscut-o, de aceea credem că Koshik folosește aceste vocalizări pentru a întări relația cu cei apropiați lui, în cazul de față îngrijitorii”. 

Elefantul care a invatat cinci cuvinte

×