x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un fost cancelar german şochează: "Germania nu poate fi liderul Europei!"

Un fost cancelar german şochează: "Germania nu poate fi liderul Europei!"

de Istvan Deak    |    08 Aug 2012   •   14:22
Un fost cancelar german şochează: "Germania nu poate fi liderul Europei!"

Germania nu este in masura sa exercite rolul de lider in Europa, din cauza istoriei sale, iar acest lucru nu se va schimba, a declarat fostul cancelar german Helmut Schmidt, in cadrul unei emisiuni televizate.

"Auschwitz-ul si uciderea a sase milioane de evrei, ca si cel de-al doilea razboi mondial al lui Hitler sunt evenimente care sunt ancorate in subconstientul popoarelor europene atat de bine, incat un rol de lider al Germaniei in Europa este exclus, iar acest lucru va ramane asa pentru multa vreme", a declarat Schmidt, care are 93 de ani in prezent si este una dintre figurile politice cele mai respectate din tara sa.

Declaratiile au fost facute in cadrul unui talk-show al postului public de televiziune, ocazie cu care Schmidt a criticat modul in care este gestionata criza euro si lipsa de viziune a liderilor politici actuali. "Criza nu ar fi atat de grava, daca ar fi existat macar un lider in Europa care sa aiba o vedere de ansamblu asupra celor circa 20 de probleme care se pun. Dar din pacate nu avem aceasta personalitate politica", a declarat fostul cancelar social-democrat care a condus Germania intre 1974 si 1982.

Potrivit lui, reforma pietelor financiare promisa de ani si ani nu a fost niciodata pusa in aplicare, pentru ca Europa nu are energia pentru a schimba cu adevarat lucrurile.

Schmidt a criticat-o si pe cancelara Germaniei Angela Merkel, care "nu este o europeana innascuta", contrar ministrului sau de Finante, Wolfgang Schauble, dupa parerea sa. "Ea are un anume simt tactic, dar vederea de ansamblu este altceva", a comentat el. Schmidt a declarat, de asemenea, ca acceptarea Greciei in Zona Euro a fost o eroare. "A fost o eroare sa acceptam Grecia, dar am facut-o si acum trebuie sa ne asumam consecintele", a declarat fostul cancelar german. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×