x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un german din şapte regretă căderea Zidului Berlinului

Un german din şapte regretă căderea Zidului Berlinului

18 Sep 2009   •   00:00
Un german din şapte regretă căderea Zidului Berlinului

Unu din şapte cetăţeni germani şi-ar dori ca zidul Berlinului să existe în continuare, se arată într-un sondaj de opinie publicat cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a căderii zidului Berlinului. Aceştia sunt de părere că ţara o ducea mai bine în perioada când era divizată.



Sondajul, realizat de institutul Forsa şi publicat de revista Stern, arată că 15% din cele 82 de milioane de germani sunt nostalgici după perioada în care ţara era împărţită în Germania de Vest şi Germania de Est.

Din studiu reiese că o mare parte din vest-germani sunt nemulţumiţi de taxele ridicate pe care au trebuit să le plătească pentru reconstrucţia fostului stat comunist. Statul german a alocat în acest scop aproximativ 1.800 miliarde de euro, în ultimii 20 de ani.

Şi est-germanii sunt nemulţumiţi, în special din cauza nivelului salariilor, care este estimat la aproximativ 80% din salariul pe care îl primeşte un cetăţean din fosta Germanie de Vest. Estul se confruntă, în acelaşi timp, cu o rată ridicată a şomajului şi trece printr-un proces de depopulare, numărând cu două milioane mai puţini cetăţeni faţă de anul 1990.

Sondajul arată că 55% din cetăţenii germani consideră că situaţia s-ar putea detensiona dacă s-ar renunţa la "taxa de solidaritate", iar jumătate din ei consideră că pensiile est-germanilor ar trebui majorate.

Antena3

×
Subiecte în articol: externe germania zidul berlinului