x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un gest remarcat de occidentali

Un gest remarcat de occidentali

de Marina Constantinoiu    |    24 Ian 2012   •   21:00
Un gest remarcat de occidentali

'Criza in Romania: Ministrul Afaceri­lor Externe, revocat pentru derapaje­le verbale la adresa mani­fes­tan­ti­lor', 'De­barcat in timpul reuniunii', 'Mi­nis­­trul de Externe afla despre de­mi­te­re prin sms', titreaza presa de limba franceza, care comenteaza modul in care ministrul roman al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a fost demis de catre premierul Emil Boc.

'Ministrul Afacerilor Externe fu­se­se desemnat acum o saptamana pentru a incepe un dialog cu socie­ta­tea civila. El se afla inca la Bruxelles la o reuniune a ministrilor europeni de Externe. Decizia finala ii va reveni presedintelui, care are posibilitatea de a invalida aceasta revocare', co­men­tea­za Le Courrier des Balkans intr-un ar­ticol aparut, desigur, inaintea nu­mi­rii lui Cristian Diaconescu in locul lui Baconschi. Publicatia remarca faptul ca strategii politici ai Opozitiei incearca sa puna in miscare niste strategii politice, dar PSD si PNL, care compun USL, nu sunt de acord asupra masurilor care trebuie adoptate. 'PSD a propus o greva parlamentara a deputatilor USL, in timp ce la PNL se ia in calcul demisia tutu­ror deputatilor Opozitiei', noteaza Le Courrier des Balkans.

O indepartare de ministru neobisnuita
Gesturi politice care nu-i afec­tea­za pe 'Indignatii' de la Bucuresti. Luni, deja rasuna in piata 'Cu Ba­conschi nu se face primavara!', arata publicatia citata.
Radio France Internationale re­mar­ca, la randul sau, pe site, criza ro­maneasca si anunta ca demiterea ministrului de Externe s-a facut prin sms. 'Criza politica din Romania con­tinua. De zece zile, strada cere de­misia presedintelui Basescu, dar si pe cea a Guvernului. Romanii de­nun­ta de asemenea intreaga clasa po­litica a tarii, iar in aceasta zi de 23 ia­nuarie pentru prima oara un membru al Guvernului, ministrul de Externe Teodor Baconschi, a fost fortat sa-si paraseasca postul. Folosise cuvinte foarte dure la adresa manifestantilor', comenteaza RFI. Francezii subliniaza insa ca, diplomat de cariera, Teodor Baconschi era cunoscut deja pentru iesirile sale prea putin diplomatice.

'Confruntat cu presiunea strazii si contestarea din partea Opozitiei, care cere alegeri anticipate, premierul l-a sacrificat pe Teodor Baconschi. O revocare care si ea s-a facut intr-o maniera putin obisnuita. Seful Guvernului l-a anuntat pe ministru despre demiterea lui printr-un sms, ministrul participand la momentul respectiv la o reuniune a omologilor sai la Bruxelles', comenteaza RFI.

La randul sau, 20Minutes.fr vorbeste despre demiterea lui Baconschi, afirmand ca s-a facut pentru a sanctiona afirmatiile sale despre miscarea de protest 'uneori violenta, care are loc de peste zece zile impotriva politicii de austeritate'. 'Luni, pentru a 11-a zi consecutiv, o noua adu­nare a avut loc in centrul Bu­cu­restiului. Majoritatea manifestantiilor s-au desfasurat pana in prezent in li­nis­te. Miscarea de protest denunta po­litica de auteritate dusa de pre­se­dintele Traian Basescu si de Guvern, care combina scaderea salariilor cu cresterea impozitelor', comenteaza 20Minutes.fr.

Presa straina, despre demiterea lui Baconschi si proteste

Ziarele straine scriu despre sesiunea extraordinara a Parlamentului si demiterea ministrului de Externe, Teodor Baconschi (foto), pe fondul protestelor de la Bucuresti. 'Ministrul de Externe roman demis din cauza «derapajelor verbale» la adresa manifestantilor', titreaza Le Monde, preluat de Rador. Ziarul parizian relateaza ca domnul Baconschi 'si-a moderat ulterior comentariile la adresa manifestantilor, recunoscand 'autismul clasei politice dupa caderea comunismului'.

Din Austria, ziarul Der Standard are un titlu similar: 'Protestatari insultati – premierul il demite pe ministrul de Externe'. 'Anuntul a fost facut in timpul unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, convocate la solicitarea opozitiei, pentru a discuta despre situatia sociala creata de masurile de austeritate adoptate de Guvern, dar si despre protestele care dureaza de zece zile si posibilitatea organizarii de alegeri anticipate', relateaza Der Standard. Publicatia austriaca consemneaza si reactia lide­rului PDS, Victor Ponta, care 'a afirmat ca nu ar avea cum sa nu fie de acord cu decizia de demi­tere a lui Teodor Baconschi, dar ca aceasta este tardiva si reprezinta prea putin'.

Si ziarul spaniol El Mundo scrie despre revocarea ministrului roman de Externe in cursul sesiunii extraordinare a Parlamentului. In timp ce 'opozitia social-democrata si liberala cere conservatorului Boc demisia Guvernului sau si convocarea alegerilor anticipate', noteaza in continuare El Mundo, 'pe un ton conciliant, Boc si-a reafirmat pledoaria pentru masurile de austeritate ale guvernului sau si a refuzat sa demisioneze, facand apel la necesitatea stabilitatii economice si politice a tarii'. Washington Post scrie ca 'reducerile salariale, cresterile fiscale si coruptia larg raspandita' sunt factorii declansatori ai protestelor. 'Indignatii' de la Bucuresti 'au gasit ocazia sa se opuna cosmarului unei permanente austeritati, saracii si nefericiri', remarca publicatia elena To Vima.

Insa, 'cei care se indoiesc eventual de intentiile legate de acordul cu FMI ale Guvernului Boc dupa revolta populara din ultimele zile vor avea in mod sigur prilejul sa le constate la data de 25 ianuarie, cand va sosi la Bucuresti delegatia FMI, in frunte cu Jeffrey Franks', puncteaza publicatia din Grecia.

×
Subiecte în articol: externe