x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un marinar polonez susține că a plutit în derivă timp de 7 luni, pe Oceanul Indian

Un marinar polonez susține că a plutit în derivă timp de 7 luni, pe Oceanul Indian

27 Dec 2017   •   17:31
Un marinar polonez susține că a plutit în derivă timp de 7 luni, pe Oceanul Indian

Un marinar polonez în vârstă de 54 de ani a fost salvat pe 25 decembrie în largul insulei franceze Reunion, după ce a plutit în derivă timp de şapte luni în Oceanul Indian, potrivit afirmaţiilor sale, au anunţat marţi seară reprezentanţii Biroului local de operaţiuni de salvare pe mare, citaţi de AFP. 

Ambarcaţiunea improvizată a acestui marinar a fost reperată de pe un iaht al cărui echipaj a alertat serviciile de salvare. 

O anchetă a fost deschisă de jandarmeria locală pentru a determina circumstanţele aventurii trăite de marinarul polonez. 

Potrivit Societăţii naţionale de operaţiuni de salvare pe mare, polonezul de 54 de ani a spus că plutea în derivă de şapte luni, după ce şi-a lansat ambarcaţiunea la apă în luna mai în Comore, un grup de insule din sud-estul Africii. El dorea să ajungă în Africa de Sud pentru a-şi căuta un loc de muncă. 

Ambarcaţiunea lui, o şalupă de salvare pe care a construit-o el însuşi, s-a defectat însă foarte repede, a relatat marinarul. 


Lipsit de mijloace de comunicare şi de instrumente de navigaţie - pe care le-ar fi spart - şi cu provizii pentru doar o lună, marinarul polonez spune că a plutit în derivă între insulele Maldive, Indonezia şi insula Mauritius, înainte de a fi salvat în largul insulei Reunion. 

Însoţit doar de pisica lui, marinarul spune că a reuşit să supravieţuiască mâncând doar o jumătate de plic de supă chinezească pe zi. Meniul lui era suplimentat uneori cu vieţuitoare marine pe care reuşea să le pescuiască. 

După ce a petrecut 10 ani în Statele Unite, marinarul a mers în India în 2014 pentru a-şi cumpăra această ambarcaţiune. El intenţiona să navigheze până în Polonia, însă barca lui şi-a pierdut catargul principal, iar el a plutit în derivă până în Comore. 

Avariindu-şi barca în timp ce a acostat în arhipelagul Comore, unde a petrecut mai multe luni, polonezul a reuşit să îşi repare ambarcaţiunea, pe care a lansat-o din nou la apă în luna mai. 

Preluat de voluntarii asociaţiei Gens de la mer, marinarul spune că nu mai poate să se întoarcă în Statele Unite, întrucât viza lui a expirat. Nu are de gând să se întoarcă nici în Polonia. Speră să îşi repare barca şi să petreacă o perioadă de timp în Reunion.

AGERPRES

×