x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UN NOU SCANDAL CU UN ROMĂN - Afaceri dubioase în SUA

UN NOU SCANDAL CU UN ROMĂN - Afaceri dubioase în SUA

de Andrei Badin    |    23 Oct 2008   •   00:00
UN NOU SCANDAL CU UN ROMĂN - Afaceri dubioase în SUA

O nouă afacere a guvernatorului de Illinois, Rod Blagojevick, este pe cale să declanşeze un scandal în SUA, bazat pe suspiciuni de corupţie. Personajul principal este un om de afaceri de origine română din Chicago, Virgil Tiran.



Prezentat în primăvară la televiziunea Money Channel din România ca un afacerist de succes în SUA, Tiran a avut mai multe scandaluri de-a lungul timpului. Conform cotidianelor Chicago Sun Times şi Chicago Tribune, Virgil Tiran ar fi plătit între 2001 şi 2004 aproximativ 108.000 de dolari drept comisioane firmei de imobiliare River Realty, pe care soţia guvernatorului statului Illinois, Patricia Blagojevich, o patrona.

CAZUL REZKO
Compania soţiei guvernatorului democrat ar fi vândut, se pare, apartamente pe care le deţinea Tiran. Scandalul a ieşit la suprafaţă într-un moment în care autorităţile federale investighează legăturile Patriciei cu diferiţi oameni de afaceri. Printre ei, şi Tony Rezko, un afacerist care strângea fonduri pentru campaniile electorale, republicane, dar şi democrate. Rezko a fost declarat vinovat în această vară, sub acuzaţia de dare de mită, spălare de bani şi alte escrocherii, prin care a obţinut milioane de dolari de la companii ce doreau să primească contracte de la stat.

MILIONUL LUI TIRAN
Afacerea lui Tiran avea, se pare, tot astfel de contracte. Azilul de bătrâni Diana Home Care, deţinut de părinţii acestuia, a primit contracte de la stat ce au crescut substanţial după ce Blagojevich a ajuns guvernator în Illinois. În 2003, primul an de mandat al guvernatorului, contractele familiei Tiran cu statul au crescut de la 183.000 de dolari la 325.000 de dolari. În 2007, Diane Home Care, spune jurnalistul citând presa americană, a avut contracte în valoare de 1.100.000 de dolari din afacerile cu statul. Afacerile cu persoane în vârstă, mai ales oameni cu handicapuri mentale, sunt extrem de profitabile, licenţa fiind destul de greu de obţinut. Virgil Tiran deţine firma VLT Connect, ce furnizează servicii de interes, cu sediul în 3213 West Irving Park, Chicago. Mai are o companie, VLT III Inc. Tiran  deţinut sau deţine proprietăţi pe numele său şi al soţiei, în Illinois şi Florida. O casă de la adresa 6751 Edgebrook Terace din Chicago, statul Illinois 60646, a cumpărat-o în 2005 cu peste 1,3 milioane de dolari. Se pare că ar fi refinanţat creditul în acest an, împrumutul la bancă fiind de peste 4 milioane. În prezent însă, casa se află la vânzare cu doar 2,9 milioane de dolari.

ALTE SCANDALURI

În 2005, Primăria din Chicago i-a intentat lui Tiran un proces pentru construirea şi vânzarea a două apartamente edificate ilegal. După un an de proces, cazul s-a finalizat prin plata unei amenzi de 150.000 de dolari. Beny Gârneaţă, unul dintre românii arestaţi de FBI în mai la Chicago, se pare că este partener de afaceri apropiat lui Tiran, crede jurnalistul.

×
Subiecte în articol: externe dolari tiran