x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un nou scandal in relatiile dintre SUA si Rusia!

Un nou scandal in relatiile dintre SUA si Rusia!

10 Ian 2018   •   10:27
Un nou scandal in relatiile dintre SUA si Rusia!

Ambasada Rusiei in Statele Unite a catalogat drept inacceptabila declaratia Washingtonului in legatura cu alegerile prezidentiale din martie 2018. In opinia expertilor de la Moscova, americanii nu vor putea interveni in procesul electoral rus, in pofida tuturor eforturilor lor.

 

"Mintile infierbantate de la Washington ar trebui sa se calmeze:solicitarile lor privind persoanele care ar trebui lasate sa intre in cursa si alte tentative meschine de a influenta autoritatile ruse sunt inacceptabile si vor fi interpretate drept amestec direct in treburile interne ale statului nostru", au scris diplomatii rusi intr-o nota postata pe Twitter.

Mesajul vine dupa ce purtatorul de cuvant al MAE rus, Maria Zaharova, anuntase ca Departamentul de stat al SUA isi exprimase, prin reprezentantii sai, ingrijorarea fata de masurile drastice adoptate de Moscova impotriva "vocilor independente". Aluzie directa la decizia Biroului central electoral de a refuza inregistrarea candidaturii opozantului Aleksei Navalny, inaintata de un grup de alegatori.

Motivul invocat au vizat probleme cu justitia rusa pe care Navalnyi le-a avut in ultimul timp. Or, conform legislatiei in vigoare in Rusie, o persoana care a fost condamnata la inchisoare cu executare, indiferent de perioada, nu poate candida la presedintia tarii decat dupa 10 ani de la anularea sau ducerea la indeplinire a sentintei.

"SUA tot timpul acuza Rusia de amestec in tot felul de alegeri, rusofobia continua. Acum este vorba de candidatii carora le-a fost respinsa inregistrarea. Dar sunt treburile noastre interne, bazate pe legislatie", a comentat analistul Aleksandr Gusev. "Alegerile prezidentiale se vor desfasura la termenul stabilit, iar orice eventuala ingerinta - fie din partea Consiliului Europei, a Parlamentului UE sau a oricarui stat - nu prea vor conta pentru noi, pentru ca scrutinul va respecta legile tarii naostre", a subliniat el.

×