x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un nou test nuclear - Coreea de Nord sustine ca se apara de Statele Unite

Un nou test nuclear - Coreea de Nord sustine ca se apara de Statele Unite

de Ana Ilie    |    04 Oct 2006   •   00:00
Un nou test nuclear - Coreea de Nord sustine ca se apara de Statele Unite

Coreea de Nord a socat intreaga comunitate internationala, anuntand ieri ca va efectua un nou test nuclear in viitor.

Regimul de la Phenian pregateste un test nuclear "din motive de siguranta", pentru a-si intari capacitatea de aparare in fata "ostilitatii" Statelor Unite. In acelasi timp, Coreea de Nord sustine ca respecta in continuare denuclearizarea peninsulei coreene. "Amenintarea cu un razboi nuclear, lansata zilnic de Statele Unite, si sanctiunile si presiunile acestora au creat o situatie grava in peninsula coreeana, care pune in pericol interesele supreme si securitatea statului nostru si care face ca natiunea coreeana sa atarne intre viata si moarte", a anuntat Ministerul nord-coreean de Externe, intr-un comunicat prezentat de KCNA.

TOTUL PENTRU APARARE. Referindu-se la ceea ce a numit o noua masura de a-si consolida armamentul de razboi pentru autoaparare, Phenianul a adaugat: "Cercetarea stiintifica a Coreii de Nord va efectua in viitor un test nuclear in conditiile garantarii stricte a sigurantei". Comunicatul precizeaza ca Phenianul nu este primul stat care foloseste arme nucleare si ca va face tot posibilul pentru a obtine denuclearizarea peninsulei si a impulsiona dezarmarea nucleara in intreaga lume si eliminarea armamentului nuclear.

Prima tara care a reactionat dur la anuntul Phenianului a fost Japonia, care se simte, din motive de proximitate geografica, amenintata de intentiile nord-coreenilor. Testul nuclear "nu poate fi tolerat, pentru ca este vorba despre o amenintare la adresa pacii", a declarat ministrul nipon al Afacerilor Externe, Taro Aso. Si alte tari, printre care Marea Britanie si Rusia, au indemnat la retinere in problema nucleara.

×
Subiecte în articol: externe nuclear