x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un presupus fost gardian al lagărului de la Auschwitz a fost arestat în Germania

Un presupus fost gardian al lagărului de la Auschwitz a fost arestat în Germania

de Istvan Deak    |    06 Mai 2013   •   19:21
Un presupus fost gardian al lagărului de la Auschwitz a fost arestat în Germania

Un presupus fost gardian al lagărului de concentrare de la Auschwitz, acum în vârstă de 93 de ani, a fost arestat în Germania, a anunţat luni Parchetul din oraşul Stuttgart.

“Forţele de poliţie din Baden-Wurtenberg, având mandat din partea Parchetului din Stuttgart, l-au reţinut la domiciliu pe un fost angajat, în vârstă de 93 de ani, al lagărului de concentrare de la Auschwitz, care făcea parte din serviciile de gardă, între toamna lui 1941 şi până la închiderea lagărului, în 1945, şi este bănuit de complicitate la crimă”, notează Parchetul într-un comunicat.

Percheziţie la domiciliu

“După percheziţia efectuată în apartamentul său, el a fost prezentat unui judecător cu putere de decizie în privinţa detenţiei sale şi arestat preventiv”, se arată în textul Parchetului, care precizează că “este în curs de pregătire un act de inculpare”.

Un medic l-a examinat luni şi, în ciuda vârstei sale avansate, l-a declarat apt de a fi încarcerat, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al Parchetului.

Neidentificat oficial

Oficial nu a fost furnizată nicio dată de identificare a persoanei reţinute, dar, potrivit presei germane, este vorba despre un bărbat pe nume Hans Lipschis, născut în Lituania, şi care locuieşte la Aalen, în sud-vestul Germaniei.

În raportul său din 2013, Centrul Simon Wiesenthal, care vânează foştii nazişti, îl plasa pe Lipschis pe locul patru pe o listă a celor mai căutaţi criminali de război. Centrul afirmă că acesta s-a născut în Lituania în 1919 şi a primit “statutul de etnic german” în 1934, a făcut parte dintr-un batalion SS între 1941 şi 1945, şi că “a luat parte la masacre şi la persecutarea civililor nevinovaţi, în special evrei”.

Bucătar, nu gardian – zice el

Potrivit unei recente anchete jurnalistice difuzate de postul de radio-televiziune public regional SWR, acesta pretinde că a lucrat la Auschwitz ca bucătar, şi nu ca gardian de lagăr.

Potrivit publicaţiei Die Welt, Lipschis a fost naturalizat de regimul nazist. El s-a instalat în SUA în 1956 şi locuia la Chicago, până la expulzarea sa în Germania, în 1983, potrivit sursei citate. În ultimii 30 de ani a locuit în landul german Baden-Wurtenberg.

Nu a văzut ororile din lagăr

Michael Borgstede, reporterul care l-a intervievat pe Lipschis pentru Welt am Sonntag, a declarat pentru cotidianul israelian Haaretz că “Lipschis a negat acuzaţiile care îi sunt aduse şi susţine că nu a văzut ororile comise la Auschwitz; mai degrabă doar a auzit despre ele”. Când a fost întrebat dacă a lucrat la Auschwitz, Lipschis a afirmat că da, ca bucătar, tot timpul.

Totuşi, investigaţia Welt am Sonntag a dezvăluit un lucru. Documente descoperite de ziar în arhivele naţionale germane, dar şi în cele poloneze, au scos la iveală faptul că Lipschis a făcut parte din SS-Totenkopf Sturmbann, sau Batalionul Morţii, care păzea lagărul.

Mai sunt şi alţii

Kurt Schrimm, care conduce oficiul german pentru investigarea crimelor naziste, a declarat presei germane acum câteva săptămâni că investigaţiile realizate au permis culegerea de informaţii despre mai mulţi suspecţi. Toţi sunt locuitori ai Germaniei şi au în jur de 90 de ani.

Condamnarea în Germania, în mai 2011, a lui John Demjanjuk, un apatrid de origine ucraineană, la cinci ani de închisoare pentru participarea la uciderea de evrei, pe când era gardian într-un lagăr de concentrare, a dat startul lansării unor acte de acuzare bazate pe elemente circumstanţiale doar, fără dovada actului criminal. Tribunalul a concluzionat că acesta a fost gardian, şi deci a fost complice la crimele comise în timpul în care acesta a fost prezent în lagăr, chiar dacă nu au existat nici documente, nici martori pentru a susţine acest lucru, completează France Presse.


×