x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un primar francez interzice căutarea prin gunoaie

Un primar francez interzice căutarea prin gunoaie

12 Oct 2011   •   21:00

Primarul localitatii franceze Nogent-sur-Marne, situata in apropiere de Paris, a emis un decret municipal prin care interzice cautarea prin containerele de gunoi pentru recupe­rarea unor resturi alimentare, contravenientii riscand o amenda de 38 de euro, relateaza Le Parisien in editia electronica, citat de Mediafax.

In acest text, intitulat 'masuri referitoare la salubrizarea publica', edilul interzice cautarea prin gunoaie, dar si scuipatul, urinatul sau mur­darirea drumurilor publice prin orice alta modalitate. 'Devine deja dramatic, gasim de toate pe trotuare', afirma Jacques J.P. Martin, primarul din Nogent.

Astfel, orice persoana care va fi surprinsa de politia municipala cautand prin gunoaie va fi amendata cu maximum 38 de euro si va fi dusa la comisariat in cazul unei recidive. 'Cei care sunt obligati sa ajunga aici (la cautarea prin gunoaie) sa se adreseze mai degraba centrului comunal de actiune sociala sau asociatiilor', a afirmat el. Decizia primarului a socat consilierii municipali de opozitie, care nu au putut dezbate decizia.

Aceasta nu este singura decizie controversata a unui primar francez. In august, primarul din La Madeleine, o localitate din apropiere de Lille, a luat o hotarare similara, pe care a tradus-o in romana si bulgara, provocand o polemica in regiune. Cele doua decizii, redactate in limba franceza, au fost afisate la Primaria din La Madeleine, dar alte doua versiuni, in romana si bulgara, au fost imprimate pentru a fi distribuite po­pulatiei.

'Stiam sigur, adoptand cele doua hotarari si facand acest demers, ca voi fi acuzat de discriminare, ca voi fi acuzat de stigmatizarea popu­latiilor, dar acesta nu este scopul meu, nu este intentia mea. Eu sunt primarul unei localitati, imi asum responsabilitatile, pentru a denunta practicile care contravin ordinii pu­blice', a explicat Sebastien Lepretre. Primarul a adoptat aceste decizii la cererea unei parti a populatiei si a unor comercianti.

×
Subiecte în articol: externe