x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un raport ONU denunță ostilitatea față de minorități în Regatul Unit

Un raport ONU denunță ostilitatea față de minorități în Regatul Unit

12 Mai 2018   •   09:52
Un raport ONU denunță ostilitatea față de minorități în Regatul Unit

Un raport al ONU privind rasismul arată că ostilitatea faţă de imigranţii clandestini din Regatul Unit, începând din 2010, a creat resentimente faţă de toate minorităţile etnice, informează AFP şi Xinhua. 

Raportoarea specială Tendayi Achiume a declarat vineri, la prezentarea raportului într-o conferinţă de presă la Londra, că în Regatul Unit există "o atmosferă naţională de teamă faţă de întregi grupuri etnice, rasiale şi religioase, ca presupuşi duşmani". Ea a criticat guvernele britanice conduse de Theresa May şi de predecesorul acesteia, David Cameron, pentru măsurile de austeritate radicale care au afectat în mod disproporţionat minorităţile etnice. 

Reprezentanta ONU a cerut abrogarea legii imigraţiei adoptate în 2014 şi modificate în 2016. 

"Sunt şocată de criminalizarea tinerilor din minorităţile etnice, în special a tinerilor negri", a spus ea. Aceştia a sunt supra-reprezentaţi în reţinerea şi percheziţionarea de către poliţie şi în sistemul penitenciar şi au şanse mai mari de a fi inculpaţi. "Am fost informată despre aşa-numitele baze de date 'matrice de bande' în evidenţa mai multor oraşe din Anglia", a afirmat raportoarea, care a explicat că aceste informaţii sunt folosite ca bază pentru operaţiuni de monitorizare a tinerilor de culoare, înregistraţi ca potenţiali infractori violenţi, uneori fără niciun motiv. 

Tendayi Achiume a apreciat că Regatul Unit trebuie să facă eforturi mult mai mari pentru combaterea discriminării etnice şi a intoleranţei. Ea va prezenta un raport oficial mai detaliat în iunie 2019, la sesiunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. 

Vizita ei în Regatul Unit a avut loc în contextul scandalului legat de aşa-numiţii imigranţi Windrush, originari din Caraibe, sosiţi în ţară după al doilea război mondial. Deşi aveau dreptul de a reşedinţă pe durată nedeterminată, ei nu au fost înştiinţaţi despre documentaţia necesară conform unor prevederi ulterioare, astfel că mulţi dintre ei au ajuns să fie ameninţaţi cu deportarea. Situaţia a dus la demisia ministrului de interne, Amber Rudd.

AGERPRES

×