x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un român duce palinca în SUA

Un român duce palinca în SUA

de Carmen Plesa    |    27 Ian 2011   •   20:55

Un român din SUA, care a învăţat se­cretele fabricării palincii de la bu­ni­cul său, este decis să înfrunte şi cri­za, şi legile din Las Vegas, şi se pre­gă­teşte să-şi deschidă propria distilerie.

„Legile privind distilarea alcoolului nu s-au mai schimbat în Las Vegas de pe vremea prohibiţiei, dar asta nu împiedică un bărbat din Transilvania să-şi urmeze visul”, scriu jurnaliştii de la La Vegas Sun, care au mers la George Racz (43 de ani), românul din Roşiori care se pregăteşte să-şi deschidă la Henderson „Distileria Las Vegas”.

Românul va fabrica acolo, folosind cereale din Nevada, propria votcă, rom, gin, whisky, dar şi pa­lincă.

După ce timp de aproape doi ani s-a luptat pentru a obţine autorizaţiile într-o afacere care „se conduce după reguli din vremea prohibiţiei”, aventura românului e gata să înceapă din februarie.

„Nimeni n-a mai fost aşa de nebun. Nu suntem bogaţi, dar n-am renunţat”, le-a spus, râzând, românul celor de la Las Vegas Sun. George Racz a rămas pe poziţii, iar mica sa familie formată din trei persoane, între care şi un băieţel de 4 ani, a investit tot ce avea ca să deschidă o afacere „cum n-a mai văzut Nevada”.

În 2009, românul şi soţia sa s-au mutat din New York, unde lucrau într-un studio de artă, în Nevada, cu planuri mari pentru afacerea lor, după ce au fost inspiraţi de un reportaj de la CNN despre o mică distilerie de succes din Texas.

Românul se bazează în afacerea sa pe cei 2 mi­lioane de locuitori din zonă şi pe cei 30 de milioane de turişti care vin anual. Plănuieşte să organizeze şi degustări, şi excursii la distileria sa, însă mai are de aşteptat până va putea vinde primele sticle celor care îi calcă pragul. Şi asta pentru că legea fed­e­rală nu le permite producătorilor de alcool din zonă să vândă decât angrosiştilor.

Însă românul s-a aliat cu alţi producători şi speră ca această restricţie legală, apărută din teama autorităţilor că s-ar putea produce alcool la negru, să fie ridicată.

Experienţa în distilare românul a căpătat-o urmărindu-l pe bunicul său în timp ce făcea palincă, „un tip de tărie făcut din fructe în satul său natal din Transilvania”, dar şi un curs făcut la o instituţie din SUA.

Românul îşi alintă vasele de distilare „Îngerii de cupru din Las Vegas”, în amintirea bunicului său care-şi numea cazanul „îngerul de cupru”.

În SUA există 200 de distilerii înregistrate. În urmă cu zece ani erau doar 24.

×
Subiecte în articol: externe