x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un român harnic a fost "adoptat" de locuitorii unei străzi din Palermo

Un român harnic a fost "adoptat" de locuitorii unei străzi din Palermo

de Carmen Plesa    |    22 Iul 2010   •   00:00

Are 40 de ani, a venit la Palermo de la Bucureşti, în urmă cu câteva luni, strânge gunoaiele de pe o stradă şi are grijă de copaci. Povestea românului a cărui hărnicie i-a adus aprecierea şi sprijinul unor locuitori dintr-un cartier din Palermo a fost prezentată de La Repubblica.

O maşină abandonată a devenit locuinţa sa, strada pe care stă e locul lui de muncă, iar locuitorii din cartier sunt familie lui. Mihai Marian Blîndescu, venit de câteva luni la Palermo, în căutarea unui loc de muncă, a fost adoptat de cartierul Capo. Totul a pornit de la un automobil abandonat pe care românul l-a curăţat şi l-a organizat pentru a locui în el. După ce şi-a aranjat maşina, a continuat cu altele lăsate abandondate pe Via Mura di San Vito, din cartierul Capo, apoi a început să strângă gunoaiele de la colţul străzii, care ajunsese un fel de groapă de gunoi.

Marian are o soţie şi o fiică în România şi nu ştie deloc italiană. Dar a reuşit să se facă înţeles şi apreciat de locuitorii din zonă, care i-au propus ca în schimbul unui mic salariu să se ocupe zilnic de curăţenia străzii. Românul a bătut la porţile tuturor centrelor de primire din oraş: de la Caritas, la Boagio Conte, de la călugării capucini la centrul Astalli. Dar toate sunt în colaps şi n-au avut un loc pentru el. I-au oferit doar posibilitatea să facă un duş şi să mănânce o masă caldă din când în când.

"Am reuşit să ne apropiem de el cu ajutorul unei prietene care este româncă. N-a avut parte de experienţe prea frumoase de când a venit în oraş. Ori nu era plătit pentru munca sa ori primea bani puţini şi la negru. Ne-am dat seama repede că e un om liniştit şi dornic să primească ceva de lucru", a spus Maria Di Carlo, care locuieşte pe via Mura di San Vito. "A fost un adevărat cadou să-i întâlnesc pe aceşti oameni. În acest cartier mă simt util. Şi sper să mă descurc din ce în ce mai bine în ceea ce fac. Scopul meu este să-mi găsesc un loc de muncă legal, să-mi găsesc o casă adevărată şi să trăiesc demn", a declarat românul pentru La Repubblica.

De când Marian se ocupă de stradă şi e mereu curat, oamenii nu mai aruncă nici ei gunoaie. Însă românul nu va rămâne fără ocupaţie. Locuitorii s-au gândit să-l pună să le planteze flori şi să aibă grijă de copacii de pe stradă.

Şi comercianţii din zonă îl apreciază pe Marian şi-l cheamă de câte ori au nevoie de mici lucrări de executat, ca să-l ajute pe român să mai facă un ban.

×
Subiecte în articol: special observator diaspora