x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un român în topul celor mai buni caricaturişti

Un român în topul celor mai buni caricaturişti

de Carmen Plesa    |    16 Ian 2011   •   19:43

Într-un top al celor mai buni caricaturişti ai tuturor timpurilor, jurnaliştii de la Daily Mail l-au plasat şi pe americanul de origine română Saul Steinberg. Acesta ocupă locul doi în top, după Ronald Searle, dar este urmat de nume celebre precum Walt Disney sau Pablo Picasso. Steinberg a devenit celebru prin caricaturile şi desenele sale publicate în celebra revistă The New Yorker.

Artistul s-a născut la 15 iunie 1914 la Râmnicu-Sărat. Bunicul său a fost croitor pentru armata română, la Buzău, tatăl său a deţinut o mică fabrică de cartonaj, iar unchii săi au fost librari, desenatori de firme, papetari sau librari. 

Saul Steinberg a trăit mai mult în Capitală, cât a stat în România. La Bucureşti a studiat şi filosofia, la Universitate, ca apoi să plece la Milano. Acolo s-a înscris la Politehnică şi a studiat arhitectura. Şi-a încheiat studiile în 1940, iar pe timpul cât a locuit în Italia a colaborat la publicaţia satirică Bertoldo.

Artistul a părăsit însă destul de repede Italia forţat de legile antisemite date de guvernul acestei ţări de la acea vreme.

A aşteptat un an, în Republica Dominicană, pentru a obţine viza pentru SUA. În acea perioadă a contribuit cu mai multe lucrări la diverse publicaţii străine. În 1942, The New Yorker avea să-i sponsorizeze intrarea în Statele Unite, iar acela a fost şi momentul în care a început colaborarea artistului cu revista americană.

De-a lungul vieţii, Steinberg a publicat în The New Yorker aproape 90 de caricaturi de copertă şi peste 1.200 de alte desene. Cea mai cunoscută operă a sa se numeşte “Lumea văzută de pe 9th Avenue” şi este o hartă a lumii aşa cum o percep cei care locuiesc în Manhattan. Caricatura are în prim plan Manhattanul şi graniţele sale, apoi graniţele SUA şi, la mare depărtare, restul lumii: doar China, Japonia, Rusia. Desenul a fost coperta revistei The New Yorker din 29 martie 1976.

Artistul a murit la 12 mai 1999. Operele sale sunt prezente în mai multe muzee şi galerii din lume.

×
Subiecte în articol: externe