x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un torţionar nazist, acum în vârstă de 90 de ani, descoperit în Anglia.

Un torţionar nazist, acum în vârstă de 90 de ani, descoperit în Anglia.

12 Iun 2011   •   09:00
Un torţionar nazist, acum în vârstă de 90 de ani, descoperit în Anglia.

Nascut in Ucraina, in 1921, Alexander Huryn a facut parte dintr-unul dintre batalioanele mortii in timpul celui de-al doilea razboi mondial, activand in lagarul de exterminare de la Trawniki, acolo unde mii de evrei au fost ucisi in camerele de gazare.

Huryn a fugit in Marea Britanie inedit dupa incheierea razboiului si a lucrat intr-o ferma, in nordul Scotiei, inainte de a se muta la Londra, unde s-a angajat intr-un atelier de tamplarie. S-a casatorit in 1954 cu o englezoaica, iar 11 ani mai tarziu a primit cetatenia britanica.

Conform cotidianului Daily Mail, care a facut aceasta senzationala descoperire, tortionarul incasa doua pensii, din partea statului care l-a adoptat, dar si ca fost membru al armatei germane. Relevarea identitatii lui Huryn drept membru al batalioanelor mortii s-a facut dupa dupa studierea unor documente de arhiva, realizata, simultan, la Moscova, Kiev si Praga.

Fiica nonagenarului, Sophie Huryn a acceptat sa discute, in locul tatalui sau, cu ziaristii britanici, declarand ca “nu vorbea foarte mult despre razboi. Stiu doar ca familia l-a incurajat sa se alature trupelor germane, care erau forte de ocupatie la acel moment'.

×
Subiecte în articol: lagar holocaust tortionar