x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un trimis al Seulului va discuta cu SUA reluarea dialogului cu Phenianul

Un trimis al Seulului va discuta cu SUA reluarea dialogului cu Phenianul

09 Iul 2019   •   11:46
Un trimis al Seulului va discuta cu SUA reluarea dialogului cu Phenianul

Trimisul Coreei de Sud pentru negocieri nucleare, Lee Do-hoon, a plecat marţi spre Germania pentru a se întâlni cu reprezentantul special al SUA pentru Coreea de Nord, Stephen Biegung, şi a discuta reluarea convorbirilor cu Phenianul privind dezarmarea, transmite EFE.

Înainte de decolarea de pe un aeroport din vestul capitalei sud-coreene, Lee, care se va întâlni cu Biegun la Berlin marţi sau miercuri, a spus că speră ca discuţiile de lucru între Coreea de Nord şi Statele Unite să aibă loc la jumătatea lunii iulie, după cum a declarat şi secretarul de stat american, Mike Pompeo.

Lee a afirmat, potrivit Yonhap, că ambele părţi "se coordonează strâns pe o serie de teme", inclusiv asupra alegerii locului care va găzdui reuniunile.

Anunţul că Washingtonul şi Phenianul vor relua reuniunile de lucru pentru a ajunge la un posibil acord privind denuclearizarea a survenit summitului neaşteptat din urmă cu câteva zile între liderul nord-coreean, Kim Jong Un, şi preşedintele american, Donald Trump, la frontiera intercoreeană.

Întâlnirea a contribuit la reluarea unui proces aflat în stare de blocaj după summitul din februarie de la Hanoi care s-a încheiat fără acord.

În acest sens, Lee a declarat marţi că "procesul de pace pentru peninsula coreeană este reactivat" după întâlnirea Kim-Trump din 30 iunie.

Între ţările avansate de analişti ca posibil loc de desfăşurare a noilor reuniuni de lucru se numără Germania sau Suedia, ţară unde au avut loc discuţiile pregătitoare între SUA şi Coreea de Nord pentru reuniunea de la Hanoi.

Se crede totodată că omologul nord-coreean al lui Biegun în această nouă rundă de dialog ar putea fi Kim Myong Gil, un diplomat care a fost ambasador al Coreei de Nord în Vietnam şi care este considerat bine pregătit pe relaţia cu SUA.

Kim Myong Gil l-ar înlocui astfel pe Kim Hyok Chol, fost ambasador al Coreei de Nord în Spania, care a condus discuţiile pregătitoare, dar care aparent a fost îndepărtat după eşecul summitului de la Hanoi.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: seul sua coreea de nord Phenian mike pompeo