x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria acuză SUA de „amestec intern”

Ungaria acuză SUA de „amestec intern”

de Şerban Mihăilă    |    17 Noi 2017   •   16:20
Ungaria acuză SUA de „amestec intern”
Sursa foto: KKM/MTI/MTVA

Executivul de la Budapesta a criticat vehement StateleUnite, acuzând administrația de la Washington de amestec în afacerile interne ale Ungariei. Reacția dură a guvernului vine după ce americanii au lansat o serie de proiecte pentru finanțarea presei „obiective” din Ungaria, pe fondul îngrijorării crescânde față de concentrarea mass-media ungare în mâinile apropiaților premierului Viktor Orban.

Administrația de la Washington a lansat, săptămâna trecută, proiecte în valoare de 700.000 de dolari pentru finanțarea instituțiilor mass-media din Ungaria. Proiectele urmăresc „creșterea accesului cetățenilor la o informare obiectivă” în Ungaria, relatează MTI și AFP. Inițiativa americană a declanșat o furtună la Budapesta, unde ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat că nu este normal ca „o țară democratică să finanțeze din propriul buget instituțiile mass-media dintr-un alt stat democratic și aliat”. „Despre ce este vorba, dacă nu de o imixtiune în afacerile interne ale Ungariei, o ţară aliată şi democratică”, a tunat Szijjarto, în timpul unei conferințe de presă organizate miercuri, la care l-a convocat și pe însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Budapesta, David Kostelancik. Szijjarto a afirmat apoi că demersul SUA se aseamănă cu o tentativă „de intervenție în campania electorală din Ungaria”, unde, în luna aprilie a anului viitor, urmează să se desfășoare alegeri legislative la care premierul Orban va candida pentru un al treilea mandat consecutiv. Luna trecută, David Kostelancik, care conduce ambasada SUA în lipsa unui ambasador acreditat, s-a declarat preocupat față de unele „tendințe negative în domeniul libertății presei din Ungaria”, unde o mare parte din instituțiile mass-media au ajuns, în ultimii ani, sub influența unor apropiați ai lui Viktor Orban. Kostelancik a dezvăluit faptul că mass-media „prietene” beneficiază de importante contracte de publicitate și că jurnaliștii lor sunt constrânși să urmeze „politici editoriale proguvernamentale”.

Soros, ținta preferată a lui Orban

Administrația SUA și-a manifestat preocuparea în legătură cu publicarea, în septembrie, în Ungaria, a unei liste cu jurnaliști calificați „agenți” ai miliardarului american de origine ungară, George Soros, care devenit de mai multe luni ținta guvernului naționalist al lui Viktor Orban. Luna trecută, la Bruxelles, Orban a declarat că Parlamentul European a început să implementeze „Planul Soros” privind imigrația. Luând cuvântul după Consiliul European de toamnă, premierul ungar a estimat că nu mai este mult până când va fi introdus un mecanism permanent privind distribuirea de imigranți fără o limită superioară, care se traduce printr-o cotă obligatorie de relocare. Concomitent, Janos Lazar, șeful de cabinet al premierului Orban, a afirmat că Soros a garantat condițiile de finanțare a planului său privind aducerea de imigranți în Europa, donând fundațiilor sale o mare parte din averea lui.

Banii lui Soros vor fi puși la bătaie peste tot în întreaga Europă și vor sprijini acele comunități și partide care vor să deschidă granițele Europei și care doresc organizarea imigrației”.

Janos Lazar

 

×
Subiecte în articol: Ungaria