x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria amână semnarea unui contract pe termen lung cu Gazprom

Ungaria amână semnarea unui contract pe termen lung cu Gazprom

21 Feb 2015   •   11:38
Ungaria amână semnarea unui contract pe termen lung cu Gazprom

Ungaria a decis amânarea a semnării unui contract pe termen lung cu Rusia în domeniul gazelor, a declarat premierul Viktor Orban, într-un interviu acordat ziarului Kommersant.

„Cred că am luat decizia corectă de a nu semna un acord pe termen lung. Nimeni nu poate şti tarifele de pe piaţa internaţională. Pieţele sunt foarte agitate în prezent, situaţia se schimbă permanent. Trebuie să aşteptăm un an sau doi până la stabilizarea situaţiei, pentru a vedea în ce termeni putem negocia acorduri pe termen lung. În momentul de faţă ne rezolvăm problemele prin redistribuirea gazelor. Ungaria are astfel rezerve de gaz pentru patru-cinci ani”, a explicat Orban, potrivit agenţiei TASS, citată de jurnal.md.

In schimbul acestei pozitii flexibile a Gazprom, Orban a promis că Ungaria nu va revinde gazul rusesc Ucrainei și nu va sprijini inițiativa UE privind înfiintarea Uniunii Energetice. Noul contract cu Gazprom va fi semnat pentru o perioada de cinci ani. Ungaria plateste acum pentru gazul rusesc 260 dolari pe 1.000 de metri cubi.

În timpul recentei vizite a lui Putin în Ungaria, partile s-au inteles cu privire la renuntarea la principiului „take or pay”, Budapesta având posibilitatea sa plateasca doar pentru gazul consumat.


×