x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria, convocată la explicaţii

Ungaria, convocată la explicaţii

de Irina Cristea    |    03 Ian 2011   •   19:16
Ungaria, convocată la explicaţii
Sursa foto: Bernadett Szabo/Reuters

144859-reutersbernadett-szabo-2011-01-03t111515z-1080777875-gm1e7131h7101-rtrmadp-3-hungary-press.jpgCu o primă pagină aproape goală, două cotidiene ungare şi un ziar din Germania au protestat ieri faţă de noua lege a presei din Ungaria, intrată în vigoare la începutul anului.

Nepszabadsag şi Nepszava, ambele cu orientare de stânga, şi Die Tageszeitung, tot de stânga, au dorit să alerteze, astfel, Europa asupra a ceea ce numesc un atac la adresa li­bertăţii presei din Ungaria.

Nepszabadsag a titrat, atât în limba maghiară, cât şi în celelalte 22 de limbi oficiale ale Uniunii Europene (UE), că „Libertatea presei în Ungaria ajunge la final”, întrucât noua lege a presei „serveşte ambiţiile autoritariste ale Guvernului format de Fidesz şi creştin-democraţi, creând posibilitatea de a cenzura, interzice şi eventual distruge pe toţi cei care au opinii diferite”.

Nepszava a publicat în maghiară şi engleză mesajul „Libertatea presei este un drept fundamental într-un stat membru UE. Trebuie să ne apărăm drepturile democratice în Ungaria. Cerem libertatea presei”. Potrivit cotidianului, Europa trebuie să afle despre „paşii antidemocratici” întreprinşi de Guvernul condus de conservatorul Viktor Orban şi să ia în acest sens „măsuri prudente şi diplomatice”.

Acelaşi mesaj a fost transmis, pe acelaşi format, la Berlin, de Die Tageszeitung.

În decembrie 2010, săptă­mâna­lele Magyar Narancs şi ES au lansat un protest similar.

Demersul de ieri intervine însă în contextul în care Ungaria tocmai a preluat preşedinţia prin rotaţie a UE. Legea, fără precedent în Uniune, prevede amenzi de până la 700.000 de euro pentru mass-media care „aduc atingere interesului public, ordinii şi moralei publice”, care difuzează „informaţii parţiale”. Una dintre problemele asupra cărora atrag atenţia atât ONG-uri europene, cât şi cancelarii diplomatice este că legea nu prevede definiţii clare în marja cărora să fie aplicată.

Deşi premierul Orban a apreciat că prevederile legislaţiei în vigoare sunt perfect compatibile cu normele europene, Comisia Europeană s-a arătat ieri de altă părere. Un purtător de cuvânt al comisarului pentru agenda digitală, Neelie Kroes, a declarat că Executivul UE are „îndoieli” cu privire la legea ungară privind mass-media, în special cu privire la independenţa autorităţii naţionale care supervizează conţinutul mass-media. Forul creeat de guvernul de la Budapesta este format din cinci membri, dintre care unii sunt membri ai partidului de guvernământ (FIDEZS) iar alţii sunt apropiaţi ai partidului. Potrivit AFP, Bruxellesul aşteaptă explicaţii din partea Budapestei, în condiţiile în care comisarul Kroes a remis, cu puţin timp înainte de Crăciun, o scrisoare în care le prezintă autorităţilor ungare îngrijorările cu privire la legea presei.

×
Subiecte în articol: externe