x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria, executată în Parlamentul European

Ungaria, executată în Parlamentul European

de Şerban Mihăilă    |    13 Sep 2018   •   10:48
Ungaria, executată în Parlamentul European
Sursa foto: Genevieve ENGEL

Parlamentul European a votat, ieri, în favoarea declanșării procedurii de sancționare a Ungariei, din cauza încălcării repetate a valorilor fundamentale ale Uniunii Europene de către guvernul condus de Viktor Orban. Dacă liderii naționali vor aproba continuarea acestei proceduri, Budapesta ar putea fi pedepsită disciplinar, riscând chiar suspendarea dreptului său de vot în cadrul blocului comunitar.

Reunit în sesiune plenară la Strasbourg, Parlamentul European a aprobat raportul care susține că executivul premierului Viktor Orban reprezintă un „risc clar” pentru valorile UE și, cu 448 de voturi „pentru”, 197 „împotrivă” și 48 de abțineri, a cerut Comisiei Europene inițierea procedurii de sancționare a Ungariei, în virtutea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene. UE a criticat guvernul ungar în repetate rânduri din cauza legilor privind libertatea de exprimare, a sistemului judiciar, a celui electoral și, mai ales, a refuzului ferm de a accepta cotele de imigranți impuse de Bruxelles. Coordonat de eurodeputata ecologistă olandeză Judith Sargentini, raportul UE enunță o listă lungă de capete de acuzare la adresa conducerii de la Budapesta, între care figurează încălcarea libertăţilor şi valorilor europene în presă, în universităţi, împotriva minorităţilor, a imigranţilor, dar şi în materie de corupţie şi de independenţă a justiţiei. Raportul concluzionează că „există un risc clar privind încălcarea gravă a valorilor europene fundamentale”. În luna decembrie a anului trecut, Comisia Europeană a lansat procedura de activare a Articolului 7, din cauza „erodării independenței sistemului judiciar polonez”, în urma unei campanii lansate de Partidul Lege și Justiție, formațiunea politică de guvernământ din Polonia. Tot în decembrie 2017, Comisia Europeană a decis trimiterea în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene a Ungariei, Poloniei şi Cehiei pentru neîndeplinirea obligaţiilor în privința acceptării refugiaţilor, conform programului de relocare a unor refugiaţi din Italia şi Grecia, care conține cote de primire pentru fiecare stat membru. La vremea respectivă, pe culoarele de la Bruxelles s-a vorbit despre „o răscoală” condusă de estici, care pune în pericol însăși existența blocului comunitar.

Orban, ucenicul lui Trump

Extrem de popular în Ungaria, Orban s-a aflat în ultimul an într-un permanent dezacord politic cu omologii săi din UE, provocând o serie de controverse externe, între care multe dispute cu Bruxelles-ul. Toate aceste conflicte, axate în principal pe afluxul de imigranți către Europa, au fost exacerbate de Orban în preajma alegerilor interne, pe care le-a câștigat detașat. În campanie, el și-a arogat atât rolul de „salvator” al națiunilor creștine europene, cât și pe cel de lider regional, aflat în război deschis cu birocrația de la Bruxelles. Adaptând sloganul de campanie al președintelui SUA, Orban, ucenicul lui Trump, a insistat asupra devizei populiste: „Pentru noi, Ungaria este pe primul loc!”

Ungaria e condamnată pentru că a decis să nu fie patria imigraţiei. Dar noi nu vom accepta ameninţări şi acte de şantaj din partea forţelor proimigraţie”.

Viktor Orban

×