x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ​​​​​​​Ungaria îi dă azil lui Gruevski

​​​​​​​Ungaria îi dă azil lui Gruevski

21 Noi 2018   •   12:50
​​​​​​​Ungaria îi dă azil lui Gruevski
Sursa foto: Jennifer Jacquemart/

Fostul premier macedonean Nikola Gruevski a primit azil în Ungaria, a anunţat, ieri, ziarul „Magyar Idok”, relatează Reuters. Publicaţia, care nu şi-a dezvăluit sursele, a declarat că Oficiul pentru Imigraţie şi Azil din Ungaria a stabilit că au fost îndeplinite condiţiile legale pentru acordarea de azil.

Nici Oficiul pentru Imigraţie şi Azil, nici guvernul ungar nu au dorit să comenteze în legătură cu această informaţie. Nikola Gruevski se află în prezent în Ungaria, unde a solicitat azil politic, considerându-se o victimă a persecuţiei în ţara sa, după ce i s-a confirmat în apel, în octombrie, o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru abuz de putere. Fost lider al partidului VMRO-DPMNE (dreapta), Gruevski a fost condamnat pentru că a primit pentru uz personal un Mercedes în valoare de 600.000 de euro, plătit din bani publici. Acest proces nu era decât primul din ceea ce se anunţa a fi o serie neagră, întrucât el este urmărit în alte cinci dosare de corupţie, abuz de putere sau ascultare ilegală a opozanţilor şi a personalităţilor din societatea civilă. Organizaţia „Transparency International” şi filialele sale macedoneană şi ungară le-au cerut marţi autorităţilor de la Budapesta să-l extrădeze pe Gruevski. Patricia Moreira, director în cadrul „Transparency International”, a spus că Macedonia şi Ungaria trebuie să susţină statul de drept, iar Gruevski trebuie să răspundă în faţa cetăţenilor macedoneni pentru faptele sale de corupţie comise ca prim-ministru.

Potrivit „Transparency International”, autorităţile ungare ar trebui să acţioneze în conformitate cu reglementările şi standardele europene şi internaţionale.

 

 

×
Subiecte în articol: bulgaria Nikola Gruevski