x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria îşi licitează comunismul

Ungaria îşi licitează comunismul

06 Dec 2010   •   21:37

După dezastrul ecologic provocat de scurgerea toxică de la o fabrică de prelucrare a aluminiului, Ungaria a avut o idee strălucită. Pentru ajutorarea victimelor catastrofei ecologice – “mareea roşie” , cum a fost supranumită atunci cantitatea de reziduuri  scurse după spargerea unui rezervor de stocare a deşeurilor – au scos din beciurile prăfuite ale clădirii Guvernului toate aceste “opere de artă” comunistă.

În mai multe galerii din Budapesta sunt expuse zeci de portrete ale lui Lenin, dar şi un bust impozant al liderului, în mărime naturală. Numeroase picturi şi fotografii înfăţişând personaje ale comunismului sau scene diferite au fost, de asemenea, expuse în galeria de artă. “Vrem să demonstrăm că până şi cele mai nefolositoare obiecte pot fi folosite în scopuri utile”, se arată într-un comunicat al guvernului ungar, citat de BBC online şi dat publicităţii cu ocazia apropiatei licitaţii.

230 de asemenea obiecte îşi aşteaptă licitatorii în Galeriile “Pinter”, din Budapesta. Licitaţia va avea loc chiar de Sfântul Nicolae (6 decembrie) şi a fost intitulată sugestiv “Nu se va mai întâmpla niciodată! A treia oară!”, aşa cum se strigă la licitaţie, când cineva îşi adjudecă un obiect după trei strigări succesive. Sloganul acestei licitaţii face referire, de data aceasta, la comunism.

×