x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria modifică din nou Constituţia. A cincea oară

Ungaria modifică din nou Constituţia. A cincea oară

30 Aug 2013   •   14:21
Ungaria modifică din nou Constituţia. A cincea oară

Guvernul de la Budapesta va înainta vineri Parlamentului un nou proiect de modificare a Constituţiei.

Este a cincea oară anul acesta când Ungaria aduce modificări legii fundamentale intrate în vigoare la 1 ianuarie.

Guvernul ungar a anunţat joi că propune noi amendamente la Constituţia ţării pentru a evita să atragă şi alte critici la adresa sa.
Robert Repassy, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, a declarat că proiectul privind cel de-al cincilea amendament al Constituţiei prezentat în luna iunie va include, printre altele, noile reguli privind recunoaşterea grupurilor religioase şi modifică interdicţia aplicată publicităţii electorale pe posturile de televiziune şi de radio comerciale.

Constituţie criticată

Oficialul ungar a declarat că Guvernul a considerat necesar să adopte modificările la legea fundamentală, în condiţiile în care noua Constituţie a fost criticată în Ungaria de la intrarea sa în vigoare în 2012.

Potrivit proiectului vor fi eliminate din legea fundamentală unele prevederi criticate recent de Comisia Europeană, respeciv cea referitoare la posibilitatea preşedintelui Oficiului Naţional Judiciar de a transfera cauze de la o instanţă la alta şi cea care permite introducerea unei taxe speciale în cazul în care Ungaria ar avea obligaţii de plată ca urmare a unor sancţiuni decise de Curtea Europeană de Justiţie sau de alte instanţe internaţionale.

Numeroase modificări

În plus, vor fi eliminate restricţiile referitoare la campania pentru alegeri, astfel încât publicitatea electorală va putea fi difuzată şi pe posturile comerciale de radio şi televiziune cu condiţia ca acest lucru să se facă în mod gratuit, spre deosebire de planurile iniţiale ale Guvernului care ar fi dorit ca reclamele respective să poată fi difuzate doar pe posturile publice.

Şi anul trecut au avut loc numeroase modificări, iar frecvenţa acestora şi conţinutul unora dintre ele au fost criticate vehement de oficialii europeni şi de opoziţia din Ungaria.

×
Subiecte în articol: Ungaria constitutie guvern Budapesta parlament