x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria: Noul preşedinte va fi numit la 16 aprilie

Ungaria: Noul preşedinte va fi numit la 16 aprilie

de Istvan Deak    |    03 Apr 2012   •   12:31
Ungaria: Noul preşedinte va fi numit la 16 aprilie

Premierul conservator ungar Orban Viktor il va numi la 16 aprilie pe noul presedinte al Republicii, dupa ce luni si-a depus demisia din functie presedintele in exercitiu, Pal Schmitt, relateaza presa ungara si AFP.

Anuntul a fost facut de partidul premierului, Fidesz, care detine doua treimi din numarul de mandate in Parlamentul de la Budapesta. Liderul grupului parlamentar al Fidesz, Janos Lazar, a explicat ca vor fi luate in calcul toate propunerile. Luni seara a avut loc o reuniune cu partidele de opozitie, care cereau nominalizarea in cel mai scurt timp a unui nou presedinte. Dupa consultarile cu opozitia, alianta de guvernamant i-a cerut premierului Orban sa nominalizeze noul sef al statului pana la jumatatea lunii aprilie.

Fidesz face jocurile

Parlamentul ungar urmeaza sa aprobe ulterior cu o majoritate de doua treimi, pe care Fidesz o detine, candidatura propusa de primul-ministru. Data la care va avea loc votul nu este cunoscuta inca, dar acesta urmeaza sa intervina in 30 de zile de la nominalizare. Attila Mesterhazy, liderul opozitiei socialiste, si-a exprimat nemultumirea, apreciind ca negocierile sunt 'un simplu spectacol' si denuntand faptul ca Fidesz va numi un candidat la Presedintie fara a tine cont de parerile celorlalti.

Pal Schmitt, un apropiat al premierului Orban, cel de-al patrulea presedinte al Ungariei democratice dupa prabusirea dictaturii comuniste, a demisionat luni din functie, dupa ce la 29 martie i-a fost retras titlul de doctor, lucrarea sa, redactata acum 20 de ani, fiind considerata un plagiat.

Presedintele Ungariei este ales de Parlament pentru un mandat de cinci ani. Conform reglementarilor in vigoare, candidatii pentru functia de sef de stat trebuie sa fie recomandati in scris fiecare de cel putin o cincime dintre parlamentari - adica 78 - si este ales presedinte cel care primeste inca din primul tur doua treimi din voturile deputatilor, potrivit Rador. In actualul legislativ, doar alianta aflata la guvernare are numarul suficient de parlamentari pentru a putea nominaliza singura un candidat si detine si majoritatea parlamentara de doua treimi necesara pentru alegerea lui.

Cazuri recente de plagiat in lumea politica

|naintea scandalului de plagiat implicandu-l pe presedintele ungar, au mai existat cazuri similare in viata politica internationala, comenteaza France Presse.

La 1 martie 2011, Karl-Theodor zu Guttenberg, ministrul german al Apararii, a demisionat, dupa doua saptamani de acuzatii virulente de plagiat referitoare la teza sa de doctorat. '|ntotdeauna am fost gata sa ma lupt, dar mi-am atins limitele fortelor', declara atunci Guttenberg, considerat o adevarata stea a democrat-crestinilor germani (CDU-CSU).

Adevarata vedeta a Guvernului cancelarului german Angela Merkel, acest baron in varsta de 40 de ani, doctor in drept din 2007, a fost nevoit sa renunte si la mandatul de deputat. Initiata de dezvaluirile cotidianului munchenez Suddeutsche Zeitung, o 'vanatoare de plagiat' in toata regula a fost lansata pe Internet, utilizatorii fiind invitati sa ia la puricat opera ministrului care intre timp a fost botezat 'Baronul copy/paste' sau 'Baronul von Googleberg' si care in cele din urma a fost vizata de doua plangeri in justitie.

Universitatea din Bayreuth i-a retras titlul intr-un moment in care peste 50.000 de profesori universitari care se considerau jigniti semnau o scrisoare de protest adresata Cancelariei.

La putin timp dupa, un al doilea scandal izbucnea in Germania, unde intre timp se generalizase vanatoarea de plagiate in randul oamenilor politici cu doctorate. Internautii au fost cei care au dezvaluit noul caz, care, de data asta, o implica pe vicepresedinta Parlamentului European, Silvana Koch-Mehrin (41 de ani), considerata drept una dintre figurile de seama ale Liberalilor germani (FDP). Acuzata de plagiat pentru doctoratul sau in istorie economica obtinut la Universitatea din Heidelberg in 2000, deputata renunta, la 11 mai 2011, la toate demnitatile politice. O luna mai tarziu, Universitatea din Heidelberg anunta ca i-a retras titlul de doctor.

|n Franta, fostul secretar de stat Rama Yade a fost 'intepata' in noiembrie 2011 pentru mai multe pasaje din cartea sa 'Pledoarie pentru o educatie publica', copiate cuvant cu cuvant din articole de presa sau editoriale. Aceasta a recunoscut ca si-a permis sa 'citeze liber' autorii, pentru ca bibliografia era 'foarte mare'. Ea a fost nevoita sa-si ceara scuze profesorului de filosofie Jean-Michel Muglioni pentru citatele reproduse fara ghilimele, din cauza a ceea ce a numit 'o confuzie'.(deak.istvan@jurnalul.ro)


×