x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria nu va cere scuze României pentru ofensa adusă de preşedintele Parlamentului de la Budapesta. Acesta ar putea fi declarat persona non grata de Guvernul Ponta

Ungaria nu va cere scuze României pentru ofensa adusă de preşedintele Parlamentului de la Budapesta. Acesta ar putea fi declarat persona non grata de Guvernul Ponta

de Robert Veress    |    04 Iun 2012   •   14:18
Ungaria nu va cere scuze României pentru ofensa adusă de preşedintele Parlamentului de la Budapesta. Acesta ar putea fi declarat persona non grata de Guvernul Ponta

'Actele de reverenta sunt ireconciliabile cu stigmatizarea politica, iar Guvernul ungar nu intentioneaza sa comunice cu Guvernul roman in aceasta privinta', a declarat, duminica, la postul de radio Kossuth, Peter Szijjarto, secretar de stat ungar responsabil cu relatiile internationale.

In limbaj diplomatic, oficialul ungur transmite ca Ungaria nu isi va cere scuze pentru ofensa adusa de presedintele Parlamentului de la Budapesta, Kover Lazslo, in cazul privind reinhumarea scriitorului maghiar Nyiro Jozsef. Kover Lazslo i-a jignit pe romani in tara lor, acuzand Guvernul roman de comportament 'neprietenos, necivilizat si barbar', a acuzat premeirul Romaniei, Victor Ponta.

Vineri, Ponta a refuzat sa se intalneasca cu omologul sau ungar, Viktor Orban, cu ocazia reuniunii grupului 'Prietenii coeziunii', la Bucuresti. De fapt, Orban a fost singurul prim-ministru care nu s-a vazut cu Ponta. In schimb, a fost primit de presedintele Romaniei, Traian Basescu, dupa cum a remarcat cotidianul Nepszabadsag.

Sambata, Victor Ponta a declarat, la Craiova, ca omologul sau ungar are obligatia sa se delimiteze de colegii sai si sa-si ceara scuze in numele Ungariei pentru declaratiile lui Kover Lazslo (membru Fidesz, partid nationalist de dreapta condus de Orban si aflat la putere in tara vecina). 'In Romania, nu acceptam comemorari si sarbatori in cinstea unor persoane care sunt sau au fost cunoscute ca avand atitudini si actiuni antiromanesti, antisemite si pro-fasciste', a mai spus premierul roman.

La randul sau, ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat ca daca Guvernul ungar nu isi cere scuze pentru declaratiile lui Kover, acesta ar putea fi declarat persona non grata in Roman.

×