x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria: TVA creşte la 27%, cea mai ridicată cotă din UE

Ungaria: TVA creşte la 27%, cea mai ridicată cotă din UE

01 Ian 2012   •   13:51
Ungaria: TVA creşte la 27%, cea mai ridicată cotă din UE

In Ungaria intra in vigoare duminica majorarea cu doua procente a TVA, de la 25% la 27%, cea mai ridicata cota din Uniunea Europeana, o masura decisa de premierul Viktor Orban pentru acoperirea deficitului bugetar, transmite AFP. Taxa de 18% la produsele alimentare de baza ramane nemodificata, ca si cea de 5% la carti si ziare.

Potrivit Bancii centrale a Ungariei, sporirea TVA - care se adauga altor taxe create sau majorate in anul 2011 - "va antrena o crestere semnificativa a inflatiei", pana la 5% in 2012, fata de nivelul de 3,9% estimat pentru 2011.

Confruntat cu o criza financiara grava in urma degradarii in categoria "speculativa" a notei datoriei pe termen lung a Ungariei de catre agentiile de rating Moody's si Standard & Poors, guvernul conservator condus de Viktor Orban vrea sa atinga cu orice pret obiectivul ambitios al unui deficit public de 2,5% din PIB in 2012.
In conditiile devalorizarii cu 20% a forintului fata de euro in ultimele trei luni, Orban a fost nevoit sa ceara ajutorul Fondul Monetar International - pe care initial il respinsese -, solicitand un credit de 15-20 miliarde de euro. Negocierile au fost suspendate de FMI si Uniunea Europeana din cauza reformei Bancii centrale a Ungariei, care risca sa reduca independenta acestei institutii.
In timpul crizei din 2008-2009, sub guvernul de centru-stanga, Ungaria a primit un credit de 20 miliarde de euro de la FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala, pentru a evita intrarea in incapacitate de plata (Agerpres).

×