x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria: Un cimitir evreiesc a fost profanat cu desene reprezentând simboluri naziste

Ungaria: Un cimitir evreiesc a fost profanat cu desene reprezentând simboluri naziste

de Agerpres    |    14 Mar 2014   •   19:08
Ungaria: Un cimitir evreiesc a fost profanat cu desene reprezentând simboluri naziste

Mai multe morminte dintr-un cimitir evreiesc situat în localitatea ungară Tatabanya au fost profanate cu desene înfăţişând zvastici şi alte simboluri naziste, dar şi cu insulte la adresa comunităţii iudaice, relatează vineri agenţia EFE, citând poliţia locală.

Astfel, pe respectivele morminte au apărut, scrise cu roşu, mesaje antisemite precum 'Holocaustul nu a existat, dar va fi' sau 'Evrei împuţiţi'. Pe lângă zvastici, au fost desenate şi cruci cu vârfurile în formă de săgeată, simbolul naziştilor unguri în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Un purtător de cuvânt al poliţiei locale a declarat că desenele au fost făcute de autori necunoscuţi înaintea datei de 12 martie şi că autorităţile au deschis o anchetă pentru 'folosirea de simboluri ale unor sisteme autoritare'.

Naziştii şi aliaţii lor unguri din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au deportat şi asasinat în Ungaria peste 400.000 de evrei. În prezent, comunitatea evreiască din Ungaria numără aproximativ 100.000 de membri, fiind printre cele mai numeroase din Europa, după cele din Franţa, Marea Britanie şi Germania.

Mai multe asociaţii evreieşti din Ungaria au criticat în ultima vreme guvernul conservator condus de Viktor Orban pentru acţiunile de comemorare a 70 de ani de la Holocaustul ungar. Ele protestează în special faţă de intenţia acestui guvern de a inaugura un monument în memoria victimelor ocupaţiei naziste, gest prin care s-ar încerca minimalizarea responsabilităţii statului ungar în deportarea evreilor. 

×