x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria: Unul dintre artizanii tentativei de reînhumare a lui Nyiro Jozsef, Géza Szöcs, a demisionat

Ungaria: Unul dintre artizanii tentativei de reînhumare a lui Nyiro Jozsef, Géza Szöcs, a demisionat

de Istvan Deak    |    13 Iun 2012   •   17:02

Secretarul destat ungar Géza Szöcs, responsabil pentru cultura in cadrul Ministerului Resurselor Umane, a demisionat din functie, conform unui anunt al Guvernului ungar postat pe site-ul sau oficial si citat de France Presse. Agentia franceza precizeaza ca demisia intervine intr-un moment in care politica in domeniul cultural a Guvernului premierului conservator Viktor Orban este aspru criticata atat in Ungaria, cat si in cercurile culturale internationale.

Géza Szöcs este originar din Romania si s-a numarat printre organizatorii tentativei de reinhumare la Odorheiu Secuiesc, in Romania, a ramasitelor pamantesti ale scriitorului maghiar Nyiro Jozsef, transformata intr-un scandal diplomatic intre Romania si Ungaria.

Guvernul roman a interzis orice ceremonie de reinhumare a lui Nyiro Jozsef in Romania, in locul reinhumarii fiind organizat un serviciu ecumenic la 27 mai, cu ocazia Rusaliilor catolice. La ceremonie a participat, printre altii, inclusiv presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, care a declarat dupa esecul operatiunii ca "planificata reinhumare va avea loc mai devreme sau mai tarziu, chiar daca este impotriva vointei Guvernului roman, care a avut un comportament "neprietenos, necivilizat si barbar'.

"Multe lucruri ma incita sa fac o schimbare si sa servesc valorile pe care le consider importante, in conditii diferite', a explicat Géza Szöcs in scrisoarea sa de demisie.

Géza Szöcs este poet, are 59 de ani si provine din randul minoritatii maghiare din Romania, tara in care a fost disident in timpul regimului comunist, sub conducerea lui Nicolae Ceausescu.

Fiind un apropiat al premierului Orban, el a fost numit in functia de secretar de stat in mai 2010. Géza Szöcs a fost invitat sa devina consilierul personal al premierului Viktor Orban. Succesorul sau in postul de secretar de stat nu a fost desemnat.

Szöcs a fost aspru criticat la Budapesta pentru reducerile bugetare din domeniul cultural si pentru numirea unui apropiat al extremei drepte ca director al prestigiosului teatru Ujszinhaz.

Opozitia s-a declarat multumita de anuntul privind demisia sa:'O data cu Géza Szöcs, paraseste Guvernul un om politic fara greutate. Mandatul sau a fost caracterizat prin scandaluri, numiri politice in lumea teatrului si a operei', a declarat partidul liberal de stanga Coalitia Democratica (DK). DK a adaugat in comunicatul sau ca in mandatul lui Géza Szöcs au fost publicate mai putine carti, au fost concediati salariati ai muzeelor, iar productia nationala de film a fost practic suprimata'.

La randul sau, LMP (verzi-stanga) spera ca Ungaria se afla, astfel, "la inceputul unei noi politici culturale'. "Meritele lui Szöcs ca poet au fost distruse de activitatea sa in calitate de secretar de stat, a declarat si LMP intr-un comunicat care critica printre altele si o "lipsa de conceptie in Cultura'.

×