x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungurii se simt jigniţi de Ziua Naţională a României

Ungurii se simt jigniţi de Ziua Naţională a României

de Carmen Plesa    |    18 Noi 2010   •   18:01

Un concert dedicat Zilei Naţionale a României nu se va mai putea ţine la Teatrul Naţional al Ungariei, aşa cum fusese convenit, pentru că directorul instituţiei a anunţat că evenimentul ar putea jigni sentimentele conaţionalilor săi. În schimb, Consiliul Naţional Secuiesc se întruneşte astăzi taman la Parlamentul Ungariei, iar la reuniune sunt aşteptaţi atât parlamentari din Ungaria, cât şi reprezentanţi ai Guvernului de la Budapesta în frunte cu premierul Viktor Orban.

“Din păcate, am evaluat greşit semnificaţia deciziei mele, care ar putea afecta sentimentele conaţionalilor mei”, se arată în scrisoarea în care Robert Alföldi, directorul Teatrul Naţional al Ungariei, anunţă că nu va mai pune spaţiul instituţiei la dispoziţia Ambasadei României, cu ocazia Zilei Naţionale a ţării noastre.

Evenimentul care ar afecta sentimentele maghiarilor este un concert de muzică clasică din repertoriul compozitorilor George Enescu şi Bela Bartok, care ar fi trebuit să aibă loc la Teatrul Naţional Maghiar, în seara de 30 noiembrie.

“Ministerul Afacerilor Externe constată cu regret faptul că directorul general al Teatrului Naţional al Ungariei, domnul Robert Alföldi, sub presiunea unor demonstraţii anunţate de către formaţiunea politică Jobbik, a fost nevoit să anuleze angajamentul anterior de a pune la dispoziţia Ambasadei României în Republica Ungară spaţiul teatrului, pentru evenimentul care va fi organizat cu ocazia Zilei Naţionale a României”, ne-a transmis MAE.

Gheorghe Şimonca, singurul deputat de etnie română din Parlamentul de la Budapesta, a refuzat să comenteze decizia luată de autorităţile ungare. Ministrul Culturii din România, Kelemen Hunor, ne-a spus ieri după amiază că abia a venit de la Bruxelles şi că nu cunoaşte, deocamdată, situaţia, dar că urmează să se informeze.

×