x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Unii dintre cei mai bătrâni şi mai mari copaci baobab au murit

Unii dintre cei mai bătrâni şi mai mari copaci baobab au murit

12 Iun 2018   •   13:11
Unii dintre cei mai bătrâni şi mai mari copaci baobab au murit

Unii dintre cei mai bătrâni şi mai mari copaci baobab din Africa au murit brusc, în întregime sau parţial, în ultimul deceniu, potrivit unei echipe de cercetători din fac parte trei cercetători români, Adrian Pătruţ, Roxana T Pătruţ şi Laszlo Rakosy, şi colegii lor din SUA şi Africa de Sud.

Copacii, cu vârste între 1.100 şi 2.500 de ani, sunt victimele schimbărilor climatice, potrivit speculaţiilor echipei de cercetători. Aceştia nu au încă o explicaţie sigură legată de dispariţia acestor copaci milenari.

“Suspectăm că dispariţia baobabilor monumentali ar putea fi asociată, cel puţin parţial, cu modificările semnificative ale condiţiilor climaterice care afectează partea sudică a Africii, în mod particular. Totuşi, este nevoie de o cercetare ulterioară pentru a susţine sau a respinge această supoziţie”, a spus prof. dr. Adrian Pătruţ de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, co-autorul studiului.

Nouă copaci dintr-un total de 13 cei mai bătrâni au murit. Patru dintre cei nouă erau unii dintre cei mai mari baobabi. Pentru a stabili cauza exactă a morţii, echipa mai are nevoie de cercetări ulterioare.

Între 2005 şi 2017, cercetătorii au probat şi adunat date despre toţi copacii baobab foarte mari şi, potenţial, foarte bătrâni – peste 60. Cei mai bătrâni şi mai mari copaci au murit în timpul perioadei de studiu.

 

×