x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uniunea Africană solicită un emisar comun cu ONU pentru criza libiană

Uniunea Africană solicită un emisar comun cu ONU pentru criza libiană

28 Sep 2019   •   11:30
Uniunea Africană solicită un emisar comun cu ONU pentru criza libiană

Consiliul pentru pace şi securitate al Uniunii Africane (UA) a cerut vineri o implicare mai mare a acestei organizaţii în găsirea unei soluţii a conflictului libian, în special prin numirea unui emisar comun UA-ONU pentru Libia, informează AFP.

Într-un comunicat dat publicităţii la încheiere unei reuniuni ministeriale organizate de Maroc în marja celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, Consiliul îşi exprimă "profunda sa îngrijorare pentru gravitatea situaţiei" din Libia. Îngrijorarea sa se manifestă şi în legătură cu "repercusiunile sale periculoase asupra securităţii şi stabilităţii regiunii întregului continent".

Consiliul se declară "convins de imperativul unei implicări eficiente şi urgente a UA în căutarea unei soluţii politice durabile a crizei din Libia".

În acest scop, este favorabil "numirii unui emisar comun UA-ONU pentru Libia".

Identificarea unei soluţii pentru criza libiană, în care mareşalul Khalifa Haftar, care deţine controlul asupra estului ţării, se confruntă cu premierul Fayez al-Sarraj, al cărui guvern este recunoscut de comunitatea internaţională, se află în responsabilitatea unui emisar ONU, post ocupat în prezent de libanezul Ghassan Salamé.

Deplângând în mod regulat absenţa de unitate a comunităţii internaţionale, Salamé a propus în această vară un plan în trei etape care să pună capăt războiului reluat în luna aprilie între cele două tabere rivale. Planul prevede o încetare a focului, organizarea unei conferinţe internaţionale (care ar trebui să aibă loc în Germania) şi a unei conferinţe inter-libiene.

Dacă mareşalul Haftar s-a declarat joi deschis spre dialog, premierul Fayez al-Sarraj a respins în această săptămână, de la tribuna Naţiunilor Unite, această posibilitate, denunţând ingerinţele străine care, în opinia sa, îi încurajează adversarul.

Joi seara a avut loc o reuniune cu uşile închise, la care au participat cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ai ONU (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa), alături de reprezentanţi ai Italiei, Emiratelor Arabe Unite, Germaniei, Turciei şi şi Egiptului. Obiectivul întâlniri a vizat identificarea unui numitor comun în rândul acestor state, care îl susţin, unele pe Haftar, iar altele pe Sarraj.

Sesiunea de discuţii s-a încheiat însă fără rezultate concrete, ceea ce indică persistenţa divergenţelor de opinie.

Conform declaraţiei unei surse diplomatice occidentale, făcute sub protecţia anonimatului, noi livrări de arme s-au înregistrat recent în Libia, în pofida embargoului.

UA doreşte o implicare mai mare dar, până în prezent, conform sursei citate, această organizaţie nu a contribuit în mod semnificativ la îmbunătăţirea situaţiei. O altă temere menţionată de sursa diplomatică occidentală vizează faptul că anumiţi oficiali ai UA, susţinători ai mareşalului Haftar, riscă să dezechilibreze abordarea internaţională.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: onu uniunea africana