x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uniunea Europeană plusează la despăgubiri.

Uniunea Europeană plusează la despăgubiri.

de Anca Aldea    |    08 Iun 2011   •   21:00
Uniunea Europeană plusează la despăgubiri.

'Uniunea Europeana s-a facut sandvis intre Spania si Germania', titra ieri, pe pagina de internet, cotidia­nul britanic The Independent, facand referire la sprijinul pe care Bruxellesul s-a angajat sa-l ofere fermierilor din cele doua tari. Agricultorii au fost nevoiti sa-si arda recoltele ca urmare a suspiciunii ca unele legume s-ar afla la originea izbucnirii epidemiei din Europa. In consecinta, Uniunea Europeana a propus, intr-o prima faza, ajutoare de 150 milioane de euro pentru miile de fermieri europeni. Ulterior, Comisia Europeana a marit 'plafonul' com­pen­sa­tiilor financiare la 210 milioane de euro, bani care vor reveni pro­du­ca­to­rilor de legume (castraveti, rosii, salata verde, dovlecei si ardei) din UE confruntati cu efectele dezastruoase ale crizei pro­vo­cate de bacteria ucigasa care a facut pana in prezent 24 de morti pe continent.

Pe de alta parte, Ministerul german al Sanatatii a anuntat ieri, prin vocea sefului sau, Daniel Bahr, ca s-a inregistrat o scadere 'sensibila' a cazurilor de infectie cu bacteria E.coli enterohemoragica (EHEC), care a provocat moartea a 24 de persoane in Europa. Bahr excludea, insa, ieri dupa-amiaza posibilitatea de a ridica deocamdata alerta. 'Pot aparea ca­zuri noi si, din nefericire, si alte de­ce­se, dar numarul persoanelor nou-infectate scade sensibil. Acest lucru arata ca ceea ce era mai rau, in ceea ce pri­ves­te evolutia epidemiei, proba­bil a trecut', a declarat ministrul german la televiziunea ARD, inaintea unei intrevederi cu John Dalli, co­mi­sa­rul european pentru sanatate.

Intre timp, cercetatorii nu au re­u­sit sa identifice sursa contaminarii cu E.coli. Potrivit ziarului spaniol El Mundo, citat de Agerpres, 'cand se va descoperi sau daca se va descoperi vreodata ce aliment a fost cel infestat cu tulpina bacteriei E.coli O104, oa­me­nii de stiinta vor fi nevoiti sa afle cum s-a ajuns la contaminarea cu aceas­ta bacterie. Profesorul Jorge Blanco, responsabil al laboratorului de referinta pentru acest patogen in Spania, atrage atentia ca, daca bacteria provine de la un ali­ment sau daca are drept origine apa, acest lucru va influenta masurile de control si de prevenire a bolii care vor trebui adoptate. Pe de alta parte, Centrul Natio­nal de Microbiologie din Spania nu exclude ca tulpina O104 'sa dispara brusc si la fel de repede cum a aparut'. Opinia le este im­par­ta­sita de Blanco: 'Ar putea sa mai apa­ra ici-colo ca­zuri izolate. Ade­va­rul este ca nu stim ce se va intampla, depinde de capa­citatea ei de raspandire'.

×
Subiecte în articol: externe