x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Universitatea Centrală Europeană este gata să plece din Ungaria

Universitatea Centrală Europeană este gata să plece din Ungaria

15 Mai 2018   •   17:16
Universitatea Centrală Europeană este gata să plece din Ungaria

Universitatea Central Europeană este pregătită să îşi mute baza de operaţiuni în afara Ungariei, dacă Guvernul lui Viktor Orban nu semnează un acord pentru legalizarea situaţiei Universităţii în curând, potrivit rectorului, scrie The Guardian.

“Nu putem intra într-un alt an academic aşa. Suntem într-un model de exploatare, dar nu va merge mult aşa”, a spus rectorul Universităţii Centrale Europene, Michael Ignatieff. Acesta a afirmat că universitatea a cerut o rezoluţie pentru a începe noul an academic, iar dacă Guvernul refuză să o semneze, va fi forţat să mute mare parte din operaţiunile universităţii la Viena.

Universitatea cu baza în Budapestea este văzută deseori ca un bastion al liberalismului, în care mii de studenţi din Europa Centrală au primit o educaţie de clasă mondială în limba engleză în ultimele două decenii. Fondatorul Universităţii Centrale Europene este George Soroş.

Orban a lansat conceptul de “democraţie iliberală”, iar partidul său, Fidesz, a fost reales cu o majoritate parlamentară de două treimi, luna trecută, cu o platformă anti-migraţie şi anti-Soroş.

Noul parlament din Ungaria este gata să treacă o legislaţie numită “Stop Soroş” în următoarele săptămâni. Legea este îndreptată către ceea ce guvernul afirmă că este o campanie condusă de omul de afaceri american, de origine maghiară, George Soroş, pentru a submina ţara şi a promova imigraţia.

×