x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE - Ratko Mladic, supranumit Măcelarul din Balcani, condamnat la închisoare pe viață pentru genocid

UPDATE - Ratko Mladic, supranumit Măcelarul din Balcani, condamnat la închisoare pe viață pentru genocid

22 Noi 2017   •   11:54
UPDATE - Ratko Mladic, supranumit Măcelarul din Balcani, condamnat la închisoare pe viață pentru genocid

UPDATE: Ratko Mladic a fost condamnat la închisoare pe viață pentru 10 capete de acuzare cele mai grave fiind crime de război, crime împotriva umanității și genocid.

Știrea inițială: La peste 20 de ani de la conflictele care au dezmembrat fosta Iugoslavie, Ratko Mladic, 74 de ani, supranumit 'măcelarul din Bosnia', va afla miercuri verdictul TPIY care va închide o pagină a Istoriei. 

După ce, în cursul ultimilor doi ani, l-a judecat pe Ratko Mladic şi l-a condamnat pe alter ego-ul său politic Radovan Karadzic la 40 de ani de închisoare, TPIY îşi va închide definitiv porţile la 31 decembrie, cu un bilanţ de 161 de persoane învinuite. 

Ultimul care va fi judecat în prima instanţă, generalul Mladic este urmărit pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în timpul războiului din Bosnia (1992-1995), care s-a soldat cu peste 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de persoane strămutate. 

Acuzarea a cerut condamnarea la închisoare pe viaţă împotriva lui Mladic. Serge Brammertz se declară 'încrezător', şi 'aşteaptă pronunţarea celei mai grele pedepse', 'cea pe care Mladic o merită pe baza dovezilor prezentate şi luând în considerare nivelul ridicat de responsabilitate'. 

TPIY se pregăteşte să dea 'una dintre cele mai importante verdicte din istoria sa', a subliniat procurorul. 

De la biroul său din cadrul tribunalului cu sediul la Haga, el îşi aminteşte că de la primele întâlniri cu victimele bosniace, cea mai mare cerere 'a fost mereu de a-i vedea pe (Radovan) Karadzic şi (Ratko) Mladic arestaţi şi aduşi în faţa justiţiei'. 

Astfel, încheierea activităţii TPIY fără judecarea celor doi, acuzaţi de cele mai grave atrocităţi comise în Europa de la cel De-al Doilea Război Mondial, 'ar fi fost pentru totdeauna unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria tribunalului', a mărturisit procurorul. 

Călătorind frecvent în regiunea Balcanilor, procurorul şi-a exprimat preocuparea faţă de recrudescenţa naţionalismului şi 'politicienii care îi glorifică astăzi pe criminalii de război', adăugând că 'situaţia a regresat în ultimii ani'. 

'Am sperat că va exista o acceptare a greşelilor, că va exista o acceptare comună a trecutului. Nu este cazul', a spus cu regret Serghei Brammertz. 'Dacă nu puteţi fi de acord cu trecutul, cum puteţi construi un viitor împreună?', a întrebat el. 'Sper sincer că o nouă generaţie din fosta Iugoslavie va avea o lectură mult mai critică a trecutului pentru a avansa împreună', a explicat procurorul TPIY. 

Verdictul împotriva lui Ratko Mladic al TPIY urmează să fie anunţat miercuri. Mladic este inculpat pentru 11 capete de acuzare, în special pentru rolul său în asediul asupra oraşului Sarajevo şi în masacrul de la Srebrenica în timpul războiului din 1992-1995 din Bosnia. 

Justiţia internaţională a calificat drept act de genocid masacrul de la Srebrenica, în care au fost ucişi peste 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi bosniaci (musulmani) care încercau să fugă din această enclavă musulmană în iulie 1995. AGERPRES

×
Subiecte în articol: ratko mladic crime de razboi