x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE: UE și Regatul Unit al Marii Britanii au ajuns la un acord excelent de Brexit

UPDATE: UE și Regatul Unit al Marii Britanii au ajuns la un acord excelent de Brexit

17 Oct 2019   •   13:51
UPDATE: UE și Regatul Unit al Marii Britanii au ajuns la un acord excelent de Brexit

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat pe Twitter că s-a ajuns la un acord de Brexit. La rândul său, și preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a transmis, pe aceeași rețea de socializare, că s-a ajuns la un acord.

"Avem un nou acord excelent care reia controlul", a transmis liderul conservator britanic, referindu-se la promisiunile făcute de tabăra "Leave", pro-Brexit, la referendumul din iunie 2016, de a relua controlul asupra legislaţiei şi politicilor comerciale britanice. Johnson a făcut apel și la deputaţii britanici să aprobe acest acord, în cadrul unei şedinţe extraordinare care a avut loc sâmbătă, pentru a se putea concentra apoi asupra altor priorităţi cum sunt costul vieţii, sistemul de sănătate, criminalitatea şi mediul.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat, într-o scrisoare, că va recomanda liderilor celor 27 să aprobe acest acord, adăugând că este timpul să se finalizeze procesul de divorţ şi să se treacă, în cel mai scurt timp posibil, la negocierilor consacrate viitorului parteneriat dintre UE şi Marea Britanie.

În schimb, partidul unionist nord-irlandez DUP, aliat în parlamentul britanic al conservatorilor lui Johnson, şi-a reafirmat opoziţia faţă de acordul negociat între Londra şi UE, ceea ce face foarte nesigură adoptarea lui de către deputaţi.

Lira sterlină şi acţiunile britanice au crescut în urma anunţului privind un acord de Brexit. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: brexit