x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uraganul Sandy face ravagii în SUA. Vezi ce a lăsat în urmă "Frankenstorm" după ce a lovit coasta de est a Americii - LIVE Video

Uraganul Sandy face ravagii în SUA. Vezi ce a lăsat în urmă "Frankenstorm" după ce a lovit coasta de est a Americii - LIVE Video

30 Oct 2012   •   09:14
Uraganul Sandy face ravagii în SUA. Vezi ce a lăsat în urmă "Frankenstorm" după ce a lovit coasta de est a Americii - LIVE Video
Sursa foto: Andrew Burton/AFP

Uraganul Sandy a lovit, luni seara, coasta de est a Statelor Unite în regiunea statului New Jersey. Autorităţile locale din statele New York, New Jersey, Pennsylvania, Virginia de Vest şi Carolina de Nord au raportat 13 morţi, iar poliţia din Toronto a declarat că o femeie a fost ucisă de resturi aduse de rafalele de vânt, potrivit CNN.

Citeşte şi Barack Obama: Prioritatea o reprezintă salvarea de vieţi omeneşti, nu alegerile

Sandy urmează să fie resimţit pe continent. Valurile Lacului Michigan, aflat la peste 1.000 de kilometri de Atlantic, ar putea să atingă o înălţime de până la zece metri, potrivit Serviciului Naţional american de Meteorologie NWS.

La New York apele au inundat străzile Manhattanului. Au fost arse transformatoarele, lăsând oraşul în întuneric, situaţie fără precedent în ultimii 50 de ani. Autorităţile au închis tunelurile dinspre Manhattan şi mai multe poduri, iar curentul electric a fost întrerupt intenţionat în toată partea sudică, incluzând centrul financiar Wall Street. Alte zeci de transformatoare au fost distruse la sud de 39 Street de contactul cu apa. Cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa pe teritoriul statului New York. În Queens, un bărbat în vârstă de 29 de ani a fost ucis de un copac smuls din rădăcini.

Aeroportul Laguardia a fost închis, iar JFK a operat la limită foarte redusă, existând pericolul ca pistele să fie inundate.



Şapte tuneluri de metrou din New York au fost inundate din cauza creşterii apelor, a anunţat autoritatea pentru controlul transportului subteran, vorbind despre cea mai mare catastrofă din "108 ani" de existenţă.

"Metroul newyorkez are 108 ani dar niciodată nu s-a confruntat cu o catastrofă atât de devastatoare ca cea din noaptea trecută", a declarat Joseph Lhota, director al Metropolitan Transportation Authority (MTA), citat de AFP. Majoritatea tunelurilor inundate se află sub East River, care se întinde de-a lungul peninsulei Manhattan asupra căreia s-au abătut rafale violente de vânt şi ploi torenţiale.



Mii de persoane rămase fără curent electric au ieşit pe străzi în New York City. Situaţia este fără precedent în ultimii 50 de ani. Singura dată când s-a mai întâmplat ca străzile Manhattanului să fie inundate de apele oceanului a fost în 1960, când uraganul Donna a adus o creştere a nivelului apelor de trei metri.

În paralel cu inundaţiile, rafale de vânt extrem de puternice au continuat să sufle pe tot cuprinsul nopţii, făcând foarte dificilă orice intervenţie a utilajelor de pompieri la numeroasele apeluri lansate de persoane rămase blocate de ape. Mii de persoane au căutat refugiu la adăposturile puse la dispoziţie de autorităţi, dar majoritatea populaţiei din zonele expuse ca nu a reuşit încă să se refugieze din calea apelor, fie pentru că nu a luat în serios avertismentele, fie pentru că nu a avut timp: apele au început să se ridice brusc în jurul orei 20.00, când centrul uraganului a atins ţărmul, împinse şi de mareea cauzată de luna plină.



Compania de Transporturi Publice MTA a anunţat că va face o evaluare a distrugerilor cauzate la tuneluri şi liniile de metrou, existând temeri că metroul nu va putea fi repus în funcţiune timp de o săptămână, fapt ce ar imobiliza practic o bună parte din populaţie şi forţa de muncă a oraşului.

O macara aflată la vârful celei mai înalte clădiri rezidenţiale aflate în construcţie în Manhattan s-a frânt în două, braţul de aproximativ zece metri rămânând suspendat la 200 de metri în aer şi existând pericolul să se rupă şi să cadă în mijlocul străzii.

Într-o intervenţie televizată la ora 22.00 (04.00 ora României), primarul New York-ului Michael Bloomberg a informat populaţia că apele vor începe să se retragă în jurul miezului nopţii, dar transporturile, şcolile şi activităţile publice vor rămâne închise marţi.

Şi în New Jersey regiuni extinse au fost inundate, inclusiv zone rezidenţiale intens populate, gări ale trenurilor care comunică cu Manhattanul.

Primul mare oraş lovit de uraganul Sandy a fost Atlantic City, una dintre cele mai renumite centre de distracţie de pe coasta de est a SUA. Înainte ca rafalele de vânt de 140 km/oră să lovească oraşul acesta a fost inundat de potopul care nu au contenit de luni dimineaţa. Uraganul a distrus faleza a oraşului.



"Ciclonul posttropical Sandy a atins uscatul în apropiere de Atlantic City către ora (locală) 20.00 (2.00, ora României)", a anunţat NHC. Rafalele de vânt ale acestuia au slăbit uşor, la aproximativ 130 de kilometri pe oră, după ce anterior atingeau 150 de kilometri pe oră, dar continuau să se facă resimţite pe o rază de aproximativ 800 de kilometri de la centru.

"Prioritatea este să facem în aşa fel încât să salvăm vieţi", a declarat Barack Obama într-un discurs susţinut la Casa Albă, la finalul unei reuniuni de criză. Întreruperea campaniei într-un moment crucial îi permite să acţioneze ca preşedinte şi să amintească faptul că este "comandant suprem", în contrast cu inerţia reproşată lui George W. Bush în timpul uraganului Katrina, în 2005.

Candidatul republican Mitt Romney şi-a anulat, de asemenea, reuniunile electorale prevăzute începând de luni seara, "din respect faţă de milioane de americani" ameninţaţi de uriaşa depresiune atmosferică, a cărei efecte urmează să fie resimţite timp de mai multe zile.

NHC a precizat că Sandy, care a produs deja 67 de morţi în Caraibe, nu mai este un uragan - adică un ciclon tropical -, ci un ciclon "posttropical", însoţit de rafale de vânt care continuă să prezinte forţa unui uragan. Sandy nu mai este alimentat de căldura oceanului, ci de diferenţe de temperaturi legate de întâlnirea sa cu un front de aer mai rece provenind din nord.



Presiunea atmosferică, de 940 de hectopascali, potrivit NHC, este cea mai scăzută înregistrată vreodată la această latitudine în Statele Unite, a declarat meteorologul Brad Panovich.

Potrivit serviciilor meteorologice, suprafaţa uriaşă acoperită de către furtună, viteza redusă de deplasare şi întâlnirea cu un front rece provenind din Canada o fac atât de priculoasă.

"Va dura. Zilele următoare vor fi dificile. Oameni (...) vor fi ucişi în timpul furtunii", a avertizat guvernatorul statului Maryland, Martin O'Malley.


×