x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uraganul Sandy paralizează SUA: Sute de mii de oameni evacuaţi, mii de curse aeriene blocate. "Frankenstorm" se îndreaptă spre New York - Vezi LIVE

Uraganul Sandy paralizează SUA: Sute de mii de oameni evacuaţi, mii de curse aeriene blocate. "Frankenstorm" se îndreaptă spre New York - Vezi LIVE

29 Oct 2012   •   09:35
Uraganul Sandy paralizează SUA: Sute de mii de oameni evacuaţi, mii de curse aeriene blocate. "Frankenstorm" se îndreaptă spre New York - Vezi LIVE
Sursa foto: EVA HAMBACH/AFP

Consiliul de Securitate ONU şi-a anulat reuniunile, preşedintele Barack Obama şi-a amânat deplasările, sute de mii de oameni au fost evacuaţi, mii de curse aeriene au fost blocate. Acum, Sandy se îndreaptă acum ameninţător spre New York.

Click AICI pentru a urmări în timp real ce se întâmplă în New York

Imagini LIVE din Kill Devil Hills, Carolina de Nord - Oraşul riscă să fie acoperit de ape

Uraganul Sandy a atins noaptea trecută uscatul într-un oraş de coastă din Maryland. Numeroşi oameni au fugit din calea vârtejului, iar cei care au decis să rămînă, şi-au baricadat uşile şi geamurile.

Pe lângă uragan, spre New York se îndreaptă şi câteva valuri de aer rece care ar putea da naştere celei mai violente vijelii din ultimii 50 de ani. La New York, mijloacele de transport în comun şi-au încetat activitatea, iar numeroase şcoli şi-au suspendat cursurile. Sute de mii de oameni au fost evacuaţi şi peste 8000 de curse aeriene au fost anulate. Până şi bursa din metropolă a fost închisă temporar iar mai multe spectacole de pe Broadway au fost amînate.

Cum se deplasează uraganul Sandy - LIVE


Potrivit meterologilor, regiunea ar putea fi lovită de cea mai violentă furtună din ultimii 50 de ani.

Şi Consiliul de Securitate al ONU, al cărui sediu se află la New York, a anulat reuniuni la care urmau să participe preşedinţi din America Latină, din cauza uraganului Sandy care urmează să atingă Coasta de Est a Statelor Unite, a anunţat ONU, relatează AFP.

"Sediul ONU va fi închis cel puţin luni, din cauza ameninţării furtunii", a declarat Eduardo del Buey, un adjunct al purtătorului de cuvânt al ONU.

Preşedintele Guatemalei Otto Perez urma să prezideze o reuniune a Consiliului de Securitate consacrată situaţiei femeilor în zone de conflict, la care urma să participe, de asemenea, ministrul francez pentru Drepturile Femeilor Najat Vallaud-Belkacem. Şi preşedintele bolivian Evo Morales urma să sosească luni la sediul ONU pentru a lansa o campanie de promovare a quinoa, o cereală bogată în proteine, în cadrul luptei împotriva foametei în lume.



Primarul din New York, Michael Bloomberg, a ordonat duminică evacuarea a 375.000 de locuitori din zonele inundabile ale oraşului în aşteptarea sosirii uraganului Sandy, relatează AFP. "Este o furtună gravă şi periculoasă", a justificat Bloomberg, în cadrul unei conferinţe de presă.

Preşedintele american Barack Obama le-a cerut, de asemenea, cetăţenilor americani să trateze "cu foarte mare seriozitate" potenţialul pericol pe care îl reprezintă sosirea uraganului Sandy pe coastele Statelor Unite şi să urmeze recomandările autorităţilor, potrivit Mediafax.

Barack Obama, care şi-a anulat deplasările de campanie luni şi marţi pentru a rămâne la Casa Albă şi a urmări îndeaproape evoluţia situaţiei, a avut o întrevedere cu oficiali ai FEMA şi, prin telefon, cu guvernatorii statelor şi primarii oraşelor care vor fi afectate de furtună în următoarele zile.

În opinia preşedintelui, Sandy reprezintă o "furtună importantă şi îngrijorătoare". Uraganul se "deplasează lent", a amintit el, ceea ce creşte riscul de inundaţii, în timp ce ploi torenţiale sunt aşteptate la trecerea furtunii care va atinge coasta marţi dimineaţa, undeva între Virginia şi Massachusetts. Înainte de a ajunge în Statele Unite, Sandy a trecut prin Caraibe, unde a ucis zeci de oameni. Papa Benedict al 16-lea a rostit o rugăciune în memoria celor dispăruţi.

Sandy a redevenit uragan în apropierea coastei estice americane, după ce a fost retrogradat pentru scurt timp la stadiul de furtună tropicală. Anunţul a fost făcut sâmbătă de Centrul naţional pentru uragane (NHC), cu sediul la Miami.

Sandy, supranumit "Frankenstorm" în apropierea sărbătorii de Halloween (care va avea loc miercuri) în Statele Unite, a provocat moartea a 44 de persoane, dintre care una în Jamaica, două în Bahamas, 29 în Haiti, 11 în Cuba şi două în Republica Dominicană.


×