x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Uraganul” Trump dublează potul la NATO

„Uraganul” Trump dublează potul la NATO

de Şerban Mihăilă    |    13 Iul 2018   •   13:47
„Uraganul” Trump dublează potul la NATO
Sursa foto: NATO

După ce cu o zi în urmă dăduse de pământ cu Germania, mutând războiul economic cu Uniunea Europeană pe plan militar, „uraganul” Trump a continuat să-i măture, ieri, pe liderii NATO, cu un nou val de critici pentru lipsa contribuțiilor la bugetul de apărare comun. În cea de-a doua zi a summitului de la Bruxelles, Donald Trump a dublat potul, cerând aliaților săi o contribuție de 4% din PIB pentru cheltuieli militare.

Finanțarea Alianței Nord-Atlantice a fost terenul pe care președintele american a ales să-și aducă aliații în ultima zi a reuniunii NATO de la Bruxelles. El crease cu o zi înainte o atmosferă extrem de tensionată, prin declarațiile sale agresive contra Germaniei, care, în opinia lui, bagă bani în buzunarul Moscovei prin construirea gazoductului „Nord Stream 2” și este controlată de ruși prin importurile de gaze naturale, în timp ce SUA sunt nevoite să pompeze fonduri uriașe în blocul militar transatlantic pentru a-i apăra pe germani chiar de… Rusia. El a avertizat că Berlinul alocă „doar puțin peste 1%” din PIB pentru apărare, comparativ cu „cele 4,2 procente” cheltuite de SUA cu Alianța, în condițiile în care statele NATO s-au angajat la summitul Alianţei Nord-Atlantice din Ţara Galilor, în 2014, să aloce pentru apărare 2% din PIB pe parcursul unui deceniu. Trump și-a adus apoi brusc aminte de celelalte țări din NATO care alocă mai puțin de 2% din PIB pentru apărare, caracterizându-le drept „delincvente”, deoarece SUA „trebuie să plătească pentru ele”. Liderul american și-a continuat, ieri, jocul dur, pentru a pleca de la Bruxelles cu angajamente financiare ferme din partea aliaților săi și, nu în ultimul rând, pentru a obține eventuale concesii în războiul comercial pe care l-a declarat europenilor. „Toate ţările NATO trebuie să-şi respecte angajamentul privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare, iar această proporţie trebuie să ajungă în final la 4%”, scria Trump în cursul dimineții de ieri, într-o postare pe Twitter, trasând liderilor NATO agenda zilei. Ulterior, în cursul discuțiilor cu omologii săi, Trump le-a cerut acestora să-și aducă imediat cheltuielile pentru apărare la nivelul de 2% din PIB. Cincisprezece state membre NATO, printre care Germania, Canada, Italia, Belgia şi Spania, alocă pentru apărare mai puţin de 1,4% din PIB în acest an şi par incapabile să-şi respecte angajamentele asumate. Pe lângă SUA, care cheltuiesc 3,5% din PIB pentru apărare, doar Marea Britanie, Polonia, Grecia şi Estonia respectă deja acest angajament, susține NATO.

Europenii cedează în fața SUA

Potrivit unor surse care au participat la negocierile din spatele ușilor închise, Trump ar fi ameninţat că SUA vor merge pe cont propriu dacă ceilalţi membri ai NATO nu îşi vor creşte cheltuielile de apărare. Strategia de forță a primului negociator de la Casa Albă a avut efecte imediate. Merkel a afirmat că Berlinul va cheltui pentru apărare cu 80% mai mult decât în 2014, iar președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că ţara sa va atinge în anul 2024 ţinta convenită de NATO pentru cheltuielile de apărare, în prezent alocând doar 1,8 procente.

Probabil, aş putea (retrage SUA din NATO), dar asta nu este necesar (…)Toţi au fost de acord să-şi sporească substanţial angajamentele. Le vor creşte la niveluri la care nu au crezut vreodată”.

Donald Trump

 

 

×