x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe URMĂREŞTE LIVE: Asteroidul GIGANT 2004 BL86 trece azi pe lângă Pământ! Ce spun specialiştii

URMĂREŞTE LIVE: Asteroidul GIGANT 2004 BL86 trece azi pe lângă Pământ! Ce spun specialiştii

26 Ian 2015   •   09:31
URMĂREŞTE LIVE: Asteroidul GIGANT 2004 BL86 trece azi pe lângă Pământ! Ce spun specialiştii

Astăzi, asteroidul 2004 BL86 se va apropia la o distanţă de 1,2 milioane de kilometri de Terra, de trei ori distanţa de la Pământ la Lună, potrivit iflscience.com. Apropierea asteoizilor de planeta noastră nu este un lucru neobişnuit, însă această rocă spaţială a atras atenţia specialiştilor din cauza mărimii şi a luminozităţii.

Site-ul Lunar Meteorite Hunters scrie că în luna ianuarie vor avea loc 41 de treceri ale unor asteroizi la mică distanţă de Terra. Cele mai multe roci spaţiale sunt mici, cu un diametru de aproximativ 24 de metri.

După modul în care reflectă lumina solară, acest asteroid are diametrul de aproximativ 500 de metri. Acesta este cel mai mare asteroid a cărui trecere prin vecinătatea planetei noastre va fi urmărită de astronomi.



Roca spaţială va putea fi admirată în timp ce trece prin constelaţiile Hydra, Racului şi Leului, iar specialiştii ne asigură că traiectoria este sigură şi că nu există niciun risc de impact. Dacă totuşi s-ar prăbuşi, ar face un crater cu un diametru de aproximativ 10 km, iar efectele ar fi devastatoare.

Conform NASA, aceasta va fi cea mai mare apropiere de Pământ a unui obiect de asemenea dimensiuni, până în anul 2027, când îşi va face apariţia 1999 AN10, un asteroid descoperit de LINEAR pe 13 ianuarie 1999. Când va ajunge la cea mai mică distanţă de Pământ, 2004 BL86 se va mişca cu 2,7 grade pe oră (aproximativ de 5,4 ori lăţimea Lunii), iar mişcarea sa pe lângă stelele de fond va fi uşor de observat. Asteroidul va ajunge la opoziţie la 07,00 ora României pe 27 ianuarie.

Asteroidul 2004 BL86 a fost descoperit la 30 ianuarie 2004 de un telescop în cadrul programului Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR), derulat la White Sands, New Mexico.

Cititi si:
SCENĂ ŞOCANTĂ pe scenă, într-o zi de vineri, 13. Ce păţeşte un iluzionist în timpul unui număr de magie (VIDEO)

 SECRETUL lui Hitler în cel de-al Doilea Război Mondial! Ce primeau soldaţii germani ca să lupte în continuu şi să rămână vigilenţi (VIDEO)

×