x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ursula von der Leyen, validată

Ursula von der Leyen, validată

18 Iul 2019   •   11:54
Ursula von der Leyen, validată
Sursa foto: Mathieu CUGNOT

Parlamentul European a ales-o marţi în funcţia de Preşedinte al Comisiei Europene pe Ursula von der Leyen, care îşi va începe mandatul de cinci ani pe 1 noiembrie 2019.

Preşedintele desemnat al Comisiei va trimite acum scrisori oficiale către şefii de stat şi de guvern ai statelor membre, cu invitaţia de a-şi desemna candidaţii pentru posturile de comisar. Audierile candidaţilor vor avea loc în comisiile de specialitate ale Parlamentului, în perioada 30 septembrie - 8 octombrie. Colegiul comisarilor va fi apoi supus votului în plenul Parlamentului European, cel mai probabil în sesiunea din 21-24 octombrie. Ursula von der Leyen, aliat apropiat al cancelarului german, Angela Merkel, şi ministru longeviv în cadrul Uniunii Creştin-Democrate, de centru-dreapta, va fi prima femeie care va conduce executivul Uniunii Europene, post ce presupune gestionarea unei mari părţi a agendei politice a blocului comunitar şi îi va aduce în subordine 32.000 de oameni, scrie agenţia dpa. În Germania, mulţi au fost uimiţi de revenirea politică a unuia dintre miniştrii cel mai puţin populari. Von der Leyen, care a condus Ministerul Apărării din 2013, s-a aflat sub presiune din cauza mai multor scandaluri răsunătoare, legate de învechirea echipamentelor de apărare şi de dezvăluiri şocante cu privire la prezenţa unor extremişti de dreapta în armată. O anchetă privind recurgerea la consilieri externi costisitori pentru a ajuta la modernizarea armatei după ani de subfinanţare este încă în curs de desfăşurare.

De profesie medic și mamă a şapte copii, ea este respectată în NATO pentru intenţiile de a intensifica cooperarea militară în UE.

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Ursula von der Leyen