x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe US Army, dată afară din Filipine

US Army, dată afară din Filipine

13 Feb 2020   •   18:50
US Army, dată afară din Filipine
Sursa foto: MARK R. CRISTINO/EPA

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a calificat drept „nefericită” decizia Filipinelor de a anula o înţelegere bilaterală între armatele celor două ţări, Acordul privind Forţele Străine, vechi de peste două decenii, informează agenţia Xinhua.

„Tocmai am primit notificarea noaptea trecută. Trebuie să o digerăm. Trebuie să lucrăm din unghiuri politice, unghiuri militare”, a declarat Esper reporterilor, marți, în avionul care-l ducea spre Bruxelles pentru o reuniune a miniştrilor apărării din NATO, potrivit transcrierii furnizate de Pentagon. „După părerea mea, această decizie este nefericită”, a adăugat şeful Pentagonului, numind de asemenea anunţul Filipinelor drept „o acţiune într-o direcţie greşită”. Remarcile lui Esper au fost făcute la câteva ore după ce Manila a anunţat că a notificat oficial Washingtonul cu privire la încetarea Acordului privind Forţele Străine între Filipine şi Statele Unite. Acordul, semnat în 1998, a conferit statut legal miilor de soldaţi americani care au staţionat până acum prin rotaţie în Filipine pentru asistenţă umanitară şi exerciţii militare, zeci dintre acestea având loc în fiecare an. Senatul filipinez a ratificat acordul în 1999, la şapte ani de la închiderea ultimei baze americane de pe teritoriul Filipinelor.

Preşedinția filipineză a anunţat că Manila a trimis notificarea de reziliere SUA la ordinul preşedintelui Rodrigo Duterte, care „vrea să discute cu ţări” care vor trata Filipine „de la egal la egal”.

 

×