x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ussama bin Laden a câştigat războiul cu Statele Unite

Ussama bin Laden a câştigat războiul cu Statele Unite

de Anca Aldea    |    21 Ian 2010   •   00:00

Liderul Al-Qaida ar trebui capturat viu, şi nu ucis într-un atac american, pentru că moartea lui Ussama bin Laden ar declanşa atentate "foarte, foarte urâte" din partea militanţilor. Declaraţia îi aparţine lui Omar Ussama bin Laden, unul dintre fiii liderului terorist.

În interviul pe care l-a acordat revistei Rolling Stone în timp ce se afla într-un club de striptease din Damasc, Omar susţine că părintele său şi-a îndeplinit "suprema" misiune de a umili Statele Unite. "Tatăl meu are un scop religios. Se supune regulilor jihadului. Ucide doar dacă crede că este nevoie".

Moartea celui mai căutat terorist din lume va avea, în concepţia fiului
acestuia, repercursiuni grave din care tot americanii vor ieşi "mototoliţi". "Va fi mai rău când tatăl meu va muri. În lume va fi foarte, foarte urât. Va fi un dezastru", a insistat Omar. El a criticat decizia preşedintelui Barack Obama de a suplimenta trupele în Afganistan. Este "o mare greşeală", care va produce pagube economiei americane. "E ca şi când torni apă peste nisip, cum spunem noi în lumea arabă, ca nisipul să devină mai greu.

Dacă aş fi fost în locul lui Obama, primul lucru pe care l-aş fi făcut ar fi fost să închei un armistiţiu. Ulterior, timp de şase luni sau un an nu ar avea loc lupte, nu ar exista soldaţi. Afganistanul nu poate fi câştigat niciodată. Acest lucru nu are a face cu tatăl meu, ci cu poporul afgan", a precizat Omar în interviul acordat revistei Rolling Stone şi citat de presa de peste Ocean.

Omar Ussama bin Laden, al patrulea dintre cei 11 copii ai teroristului nr. 1, îl admiră pe fostul preşedinte american Bill Clinton pentru decizia "isteaţă" de a fi ordonat atacul unei tabere pe care Ussama a deţinea într-o ţară africană. "În timpul lui Clinton, America era foarte, foarte isteaţă. Nu ca un taur care aleargă spre o eşarfă roşie", apreciază Omar, care denunţă prezenţa actuală a trupelor americane în cele două teatre de operaţii din Afganistan şi Irak. "Au cheltuit sute de miliarde (de dolari). America ar fi ţinut, mai bine, aceşti bani pentru economia ei".

Când George W. Bush a fost ales în funcţia de preşedinte al Statele Unite, Ussama bin Laden s-a declarat foarte încântat: "Tatăl meu a fost atât de fericit. De acest fel de preşedinte avea nevoie, unul care va ataca, va cheltui bani şi va destrăma ţara". Schimbarea regimului la Washington nu îl mulţumeşte pe Ussama bin Laden, spune fiul său. Teroristul l-ar fi preferat pe John McCain la Casa Albă, şi nu pe Barack Obama.

Omar Ussama bin Laden este considerat o figură controversată ­ a copilărit în taberele jihadiste din Sudan şi Afganistan, unde tatălul său încerca să formeze luptători pentru "războiul sfânt". În 2001, cu mai mult timp înainte de atacurile de la 11 septembrie din SUA, Omar a părăsit Afganistanul, mutându-se în Arabia Saudită, în oraşul Jeddah, unde s-a apucat de afaceri cu fier vechi. În 2007 el s-a căsătorit cu o britanică de două ori mai în vârstă decât el.

O cunoscuse pe femeie în timpul unei excursii la piramidele de la Giza din Egipt. În ultimii trei ani, cuplului i s-a interzis accesul în mai multe ţări - Qatar, Egipt şi Marea Britanie - şi i s-a respins solicitarea de azil în Spania.

Viaţa dincolo de taberele de antrenament l-a dezechilibrat pe tânărul Omar, el începând să vorbească tot mai mult despre asemănările dintre el şi actorul american Mel Gibson, dar şi despre visul de a ajunge în SUA pentru a lucra la ONU şi a-l întâlni pe preşedintele Barack Obama.

×
Subiecte în articol: externe