x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Va salva crima organizată Grecia prin firmele sale din România?.

Va salva crima organizată Grecia prin firmele sale din România?.

de Panagiotis Kouparanis    |    Panagiotis Kouparanis/ Cristian Ştefănescu(Deutsche Welle)    |    15 Iun 2011   •   12:33
Va salva crima organizată Grecia prin firmele sale din România?.

Ce au de-a face zecile de mii de morti din razboiul mexican al drogurilor, operatiunile politiei italiene impotriva mafiei sau coabitarea politicii si crimei organizate din Rusia cu Grecia indatorata? "Cand asemenea evolutii destabilizeaza piata imobiliara si creste nevoia unei infuzii de capital, intra in scena gruparile crimei organizate', avertizeaza Edgardo Buscaglia, profesor si consilier al Guvernului SUA si al mai multor organizatii internationale. "Dintr-o data apar banii de care este nevoie – iar acesti bani sunt negri si se investesc in imobiliare, in centre comerciale, in sistemul bancar', explica expertul in combaterea criminalitatii si traficului de droguri, prezent zilele acestea la o dezbatere organizata la Berlin de Fundatia Heinrich Böll.

Mafia investeste in Grecia
Grecia, a mai punctat Buscaglia, ar trebui sa fie constienta de acest risc - iar jurnalistul de investigatii Jürgen Roth se declara surprins ca autoritatile de la Atena intarzie sa dea dovada unei implicari intense in combaterea acestui pericol. Autor al mai multor carti despre lumea afacerilor subterane, Roth aminteste ca Triadele chineze sunt de multa vreme prezente in Grecia, ca si Cosa Nostra siciliana si 'Ndragheta calabreza. Doar ca nu se mai manifesta ca pe vremuri, impuscand cu mitralierele pe strazi in dreapta si in stanga si nici nu mai transporta banii in portbagajul masinilor peste granita. Sindicatele crimei nu isi investesc averile ilicite direct in Grecia. O fac prin fonduri hedge sau prin firme din Romania si Bulgaria - sau din alte tari post-comuniste in care au spalat, cu sprijinul politicienilor corupti, bani prin procesele de privatizare a proprietatilor cu capital de stat si prin cumparari si vanzari succesive.

Bani negri si combaterea coruptiei
Sigur, exista si metode ce implica si mai putin efort comercial - de exemplu, prin obtinerea, din Rusia, a unui numar anonim de carte de credit in baza caruia urmeaza, apoi, o circulatie halucinanta a banilor, prin internet banking, alaturi sau la gramada cu miliardele ce se vehiculeaza zilnic in jurul lumii prin operatiunile financiare derulate online, explica politologul Regine Schönenberg. Apar, in acest circuit, si banci virtuale cu o viata de numai cateva ore. In decursul aceleiasi zile, banii sunt albi ca spuma laptelui. E drept ca firul unor astfel de operatiuni nu este simplu de prins insa la fel de drept e ca lipseste si vointa. Politicienii nu vor sa se atinga de acesti bani pentru ca orice investitie inseamna locuri de munca; iar bancile si antreprenorii, adauga Schönenberg, se bucura ca, iata, mai exista, totusi, capital proaspat. De aici pana la influenta politica a crimei organizate pasul e ca si facut. Mexicul este un exemplu - sau, in Europa, Muntenegru. Consecintele sunt cat se poate de vizibile si tocmai de aceea ar trebui Atena sa fie vigilenta: coruptia se extinde, justitia si parlamentarismul isi pierd influenta si credibilitatea, serviciile publice se deterioreaza. Si nu institutiile statului sunt cele mai eficiente in combaterea crimei organizate, ci societatea civila. Dovada sunt italienii si mexicanii, care au reusit sa-si depaseasca frica si sa se mobilizeze, iesind in strada impotriva mafiei si a marilor carteluri ale drogurilor.

×