x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vaclav Havel, încă disident în Cehia, la 75 de ani

Vaclav Havel, încă disident în Cehia, la 75 de ani

de Marina Constantinoiu    |    12 Dec 2011   •   11:24
Vaclav Havel, încă disident în Cehia, la 75 de ani

Dupa peste cinci luni de izolare la domiciliu, impusa de medicii care-l trateaza de o infectie pulmonara violenta, Vaclav Havel a reaparut in public in ultimele saptamani. Imbatranit, dar la fel de spumos, comenteaza Le Monde, care ii dedica fostului disident ajuns la un moment dat presedinte de stat un amplu articol in care vorbeste despre actuala disidenta haveliana.

Recent, fostul disident anticomunist, fondator al Chartei 77 si fost presedinte intre 1989 si 2003 al Cehoslovaciei, apoi al Republicii Cehe, si-a sarbatorit implinirea a 75 de ani. Havel a avut in jurul lui circa 500 de artisti, intelectuali si prieteni, in cea mai mare galerie privata de arta contemporana din Praga. L-au onorat cu prezenta atat Madeleine Albright, fostul secretar de Stat american in mandatul presedintelui Bill Clinton, cat si actorul britanic Tom Sheppard, ambii de origine ceha.
A participat apoi la cea de-a 15-a editie a conferintei internationale Forum 2000, pe care a lansat-o chiar el la inceputul anilor 90, impreuna cu Elie Wiesel, scriitorul american de origine romana, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Anul acesta, participantii, lideri politici, intelectuali si disidenti din cele patru colturi ale planetei, au facut un schimb de idei despre democratie si statul de drept, ambele amenintate de coruptie si de capitalismul oligarhic, cu accent pe criza zonei euro si a Uniunii Europene.

Eminamente pasionat de arte si de idei, crescut cu respect pentru onestitate, deschidere si incredere, Havel a devenit deranjant pentru actuala putere. A fi 'havelian' a devenit o expresie peiorativa, mai rea chiar decat 'comunist', in gura reprezentantilor puterii politice actuale si a presei, comenteaza Le Monde. Sustinatorii presedintelui Vaclav Klaus, succesorul lui Havel la Castelul din Praga si rival etern al acestuia, iau peste picior in mod deschis 'prietenii adevarului si ai iubirii', deviza haveliana trunchiata - 'iubirea si adevarul vor invinge ura si minciuna', spunea el.

Dupa ce a parasit postul de presedinte al tarii, in februarie 2003, dupa ce i s-a incheiat si cel de-al doilea mandat, Havel si-a promis sa nu intervina decat in mod exceptional in politica ceha, ceea ce, in mare, respecta. Sprijina la fiecare alegere partidul Verzilor, oricare ar fi perspectivele sale electorale, dar nu ascunde faptul ca este dezamagit de slabele rezultate ale Guvernului actualului premier liberal Petr Necas, in lupta sa contra coruptiei, despre care a spus ca este prioritatea mandatului sau, si ca este 'din ce in ce mai des in dezacord cu Klaus', asa cum, de altfel, a declarat in cotidianul Dnes, de curand.

Regretand ca nu va reusi niciodata sa recupereze timpul pierdut 'in armata, doi ani si in cei 13 ani la Presedintie', in materie de lectura, Vaclav Havel a realizat in 2010 primul sau film, dupa o piesa de teatru care pune in scena un lider politic incapabil sa-si paraseasca functia. Havel intentioneaza sa se refugieze in locuinta sa de vara pentru a scrie. Pregateste o noua piesa de teatru intitulata 'Sanatorium'. Caci, 'dupa plecare, nu mai ramane decat sanatoriul', glumea el intr-o zi.

×