x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vaclav Klaus, preşedintele Cehiei: Moneda unică europeană e un dezastru

Vaclav Klaus, preşedintele Cehiei: Moneda unică europeană e un dezastru

07 Apr 2012   •   20:50
Vaclav Klaus, preşedintele Cehiei: Moneda unică europeană e un dezastru

Intr-un interviu acordat postului de televiziune France24, presedintele ceh, Vaclav Klaus, a criticat dur si tratatul fiscal propus de Franta si Germania, care ar oferi institutiilor europene un control mai strans asupra bugetelor statelor membre si a caracterizat moneda unica europeana drept "un dezastru".

"Proiectul euro este un dezastru! Sper ca pana si francezii sa fie constienti de faptul ca euro este un dezastru. Multe tari stiu deja acest lucru. A fost un proiect gresit. Vrem sa putem participa la construirea spatiului european, dar eu vreau sa avem si libertatea de a spune ca anumite elemente ale constructiei sunt gresite", si-a exprimat punctul de vedere Vaclav Klaus.

Presedintele ceh a mai spus ca nu exista nicio dezbatere privind intrarea Republicii Cehe in zona euro si nici un program stabilit in acest sens, relateaza Prague Daily Mirror. Cehia a urmat exemplul Regatului Unit si a refuzat sa semneze tratatul fiscal propus la inceputul acestui an. Klaus a declarat ca ratificarea tratatului redactat dupa negocieri intense la nivel european ar fi transferat controlul bugetului tarii sale catre autoritatile de la Bruxelles.

"Ideea transferului responsabilitatii de la tarile individuale undeva la Bruxelles, catre tehnocrati, birocrati, sa nu putem decide asupra bugetului propriei tari este inacceptabila pentru noi", a spus Klaus.
Vaclav Klaus a criticat si ideea de libera circulatie in zona Schengen, motivand ca acest lucru a dus la sporirea numarului imigrantilor ilegali care au ajuns pe teritoriul Uniunii Europene in ultimii ani.
Liderul ceh este cunoscut pentru euro-scepticismul sau. Vaclav Klaus s-a numarat printre liderii europeni care au amanat in repetate randuri ratificarea Tratatului de la Lisabona, pe care l-a semnat in final la sfarsitul anului 2009.

×