x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Val de proteste în SUA, după o achitare cu cântec

Val de proteste în SUA, după o achitare cu cântec

de Istvan Deak    |    14 Iul 2013   •   17:37
Val de proteste în SUA, după o achitare cu cântec

George Zimmerman, un agent de pază voluntar care a ucis un adolescent de culoare în 2012, în Florida, a fost achitat de acuzaţia de omor calificat cu caracter rasist, relatează AFP.
 Procesul a stârnit dezbateri ample în Statele Unite, Zimmerman fiind acuzat de reprezentanţi ai opiniei publice de atac cu caracter rasist, însă juraţii s-au lăsat convinşi că a fost un caz de legitimă apărare.

 Vestea că George Zimmerman a fost achitat a iscat proteste în Los Angeles, Florida, New York, Oakland, Sacramento şi San Francisco, mii de americani ieşind în stradă.

George Zimmerman, în vârstă de 29 de ani, l-a împuşcat mortal pe Trayvon Martin, în vârstă de 17 ani, în februarie 2012, în timp ce agentul păzea o proprietate din statul Florida.

 Liderii comunităţilor din Florida au lansat apeluri la calm după anunţarea verdictului, care a fost urmat de proteste spontane în San Francisco, Philadelphia, Chicago, Washington şi Atlanta.
 Familia lui Trayvon Martin, care nu a fost în sală la anunţarea verdictului de achitare, a reacţionat pe reţele de socializare. "Chiar dacă inima îmi este frântă, credinţa îmi este neclintită şi îl voi iubi mereu pe copilaşul meu Tray", a declarat tatăl lui Trayvon, Tracy Martin, pe Twitter.  Părinţii adolescentului le-au mulţumit tuturor celor care i-au susţinut în ultimul an.

Cele mai multe dintre proteste au fost paşnice, însă incidente violente au avut loc în câteva oraşe din California şi din Florida, unde protestatrii au spart geamuri, au provocat incendii şi au vandalizat magazine şi maşini de poliţie. În Oakland, protestatarii au spart geamurile unei maşini de poliţie, pe care au scris apoi “Voi omorâţi oameni!”, iar presa locală relatează că forţele de ordine au fost obligate să-şi folosească vehiculele pentru a ridica o blocadă în faţa manifestanţilor. Jurnaliştii publicaţiei The Oakland Tribune susţin că mai multe geamuri ale redacţiei din centrul oraşului au fost sparte de protestatari. Totodată, mai mulţi manifestanţi au ars steaguri americane şi steaguri ale statului California.



×